Акценти
Начало / Култура / Културата – изведена сред приоритетите на българската икономика

Културата – изведена сред приоритетите на българската икономика

Целта на Националната стратегия за развитие на културата  е секторът да бъде изведен сред водещите приоритети на българската икономика. Това заяви на среща в Плевен зам.-министърът на културата Митко Тодоров. Заедно с представители на Обсерваторията за икономика на културата те дадоха общата рамка на секторните политики в областта на културата, на базата на които ще бъде разработена Националната стратегия, а също и общинските стратегии за култура.

При започване на работа по стратегията над 150 експерти в 27 работни групи е трябвало най-напред да отговорят на няколко много важни въпроса – колко са държавните и общински културни институти в страната, равномерно разположени ли са те, дали произвеждат повече, отколкото ни е необходимо и на базата на тези анализи да определят приоритетите в секторните политики, колко да останат културните институти в страната и какво финансиране да отдели за тях държавата, обясни Митко Тодоров. Той подчерта, че културата е сериозна част от икономиката, но за съжаление през последните години голяма част от българските културни институти не могат да видят своето място в условията на пазарна икономика. Но едновременно с това беше категоричен, че не бива да се превръща в основно изискването за печалба от културните институти. Затова е много важно да бъде обърнат диалогът, мисленето, за да се увеличат потребностите от културен продукт, което несъмнено би довело до увеличаване на приходите от културната индустрия.

Според Диана Андреева от Обсерваторията по икономика на културата през последните 20 години има нещо сбъркано в политиката за развитието на регионите в страната, в резултат на което е нарушен сериозно балансът в развитието им и в частност в развитието на културната индустрия. Северезопадния регион за развитие, в който попада и Плевен, има едва 1% икономически принос от културни дейности. В същото време между 75 и 95 процента от населението на Плевен неучаства в културни дейности. Тя подчерта колко е важно Плевен да изработи своя общинска стратегия за развитие на културата, а след това да стане инициатор за разработване на такъв документ за целия Северозападен регион.

Но, за да не остен кух модел, общините и местните общности трябва да се включат активно в създаването му, акцентира Диана Андреева.

В срещата, на която беше представена общата идея за създаване на стратегия за развитие на културата, присъстваха ресорният зам.-кмет Стефан Петков, началникът на отдел култура Йонита Иванова, няколко общински съветници. Участие взеха представители на различните културни институти в града, някои от които се включиха в диалога по време на срещата.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...