Акценти
Начало / Политика / Правителството ще падне, въпрос на време е, са категорични от ГЕРБ

Правителството ще падне, въпрос на време е, са категорични от ГЕРБ

„Обстановката за работа в Парламента в момента не е нормална, хората нямат вече никакво доверие на правителството и предсрочни избори ще има. Дали правителството ще падне тази седмица, след месец или два, е въпрос на време”, това заяви на пресконференция днес народният представител от ПП ГЕРБ Владислав Николов. Той, заедно с депутатите от групата Пламен Тачев и Иван Новкиришки, както и председателят на групата общински съветници от ГЕРБ в плевенския Общински съвет Мартин Митев обясниха защо представителите на партията са напуснали пленарната зала.

Според Николов, признанията и извиненията от страна на БСП и ДПС, че са допуснали политическа грешка с избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, не са верни, а целят да „облъчат” хората. Това, по думите му, се доказва и от предварителните промени в проектозакона за ДАНС, които са подготвили почвата да бъде направено предложението за назначаване на Пеевски. Това е било и причината за народното недоволство. „Всички ги е страх от народния гняв, затова опитват да внушат, че партия ГЕРБ опитва да експлоатира народното недоволство. Ние категорично заявяваме, че нямаме намерение да „яхваме” справедливия протест на българските граждани. Това са внушения на една партия, чиито ръце са изцапани с кръв – БСП. Те поставиха рекорд с предизвикани протести, това е плод на тяхната политика и кадри. Хората оттеглиха подкрепата си от тях, затова и ние излязохме от Парламента. Ще използваме всички механизми на конституцията, за да се противопоставим на БСП и ДПС, които, с помощта на Атака, опитаха да омаловажат действията си”, каза още Николов.

Депутатът Пламен Тачев заяви и че народните представители от ГЕРБ са категорично за промяна на Изборния кодекс и във всеки един момент, когато започне това разглеждане, ще бъдат в пленарната зала. „Искаме сега да чуем хората какви изисквания имат, за да можем да бъдем полезни с работата си. Призивите са да се изработят тези поправки до 10 – 15 юли, това е желанието на хората. След приемането им ще се даде възможност на всички онези, които са парламентарно непредставени, да бъдат в Народното събрание и да се получи наистина един по-широк и добре работещ Парламент”, обясни Тачев.

По думите на Владислав Николов, в момента все още няма внесени никакви поправки, но вече всички партии започват да инициират такива предложения.

Мартин Митев припомни конституционната процедура, която трябва да се следва преди назначаване на дата за нови избори. Ако този кабинет подаде оставка, президентът Росен Плевнелиев следва да връчи мандат отново на ГЕРБ – най-голямата парламентарно представена партия. Ако те не съставят кабинет, мандатът ще се връчи на БСП, а после ДПС или Атака. В случай, че и те не съставят правителство, следва да бъде назначено служебно такова и Народното събрание ще се разпусне.

На журналистически въпрос за личното мнение на депутатите – как, според тях, е правилно да постъпи Делян Пеевски – да чака да бъде директно отзован или въпросът да се даде на Конституционния съд, Пламен Тачев отговори, че за него е въпрос на морал. Особено след като хиляди хора са показали, че не одобряват тази личност.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Ивайло Иванов

    Депутатът Пламен Тачев заяви и че народните представители от ГЕРБ са категорично за промяна на Изборния кодекс и във всеки един момент, когато започне това разглеждане, ще бъдат в пленарната зала. „Искаме сега да чуем хората какви изисквания имат, за да можем да бъдем полезни с работата си…
    ЕГАТИ ЛИЦЕМЕРИТЕ…А къде бяхте досега бе ? Защо не чувахте хората докато бяхте на власт ? Или Олимп е високо…от там не се чува !!! Хайде стойте си долу по-добре…даже в тинята ако може се заврете.Там ви е мястото кръвопийци такива !!!