Акценти
Начало / Култура / Проф. Димитър Стойков: Ще заведа дело за клевета срещу Григорова

Проф. Димитър Стойков: Ще заведа дело за клевета срещу Григорова

Смятам лично да заведа дело за клевета срещу Стефка Григорова, както и от името на Община Плевен за безстопанственост и за големи щети, нанесени на Регионалния исторически музей докато тя е била негов директор. Това заяви днес на пресконференция кметът проф. Димитър Стойков по повод пресконференцията, която Стефка Григорова и още трима освободени от работа дадоха вчера. Делото за клевета проф. Стойков заяви, че ще заведе заради казаното от Стефка Григорова, че продължава да прави операции и да чете лекции в Медицинския университет в работното си време на кмет. „Аз съм може би единственият кмет, който всеки ден се чекира при влизане в Общината и мога да докажа веднага, че отработвам много повече от 8 часа всеки ден. Да, работя в Университетската болница по договор, който съм консултирал с юрист и съм готов веднага да вляза в съда и да го покажа”, каза кметът. За четенето на лекции той обяви, че в момента е в неплатен отпуск от Медицинския университет и не чете лекции там.

По отношение делото за безстопанственост, което Общината  ще заведе срещу Стефка Григорова, той припомни, че през 2012 г. Общината е превела на Регионалния музей 68 606 лв., от които над 60 000 още в началото на годината. „След изплащането на заплатите за този период, на г-жа Григорова са останали свободни 48000 лв., но въпреки това тя не е платила задълженията на музея към „Топлофикаци Плевен”, което доведе до спиране на парното, спукване на радиатори и нанасяне на сериозни материални щети”, припомни кметът. Той отново подробно запозна журналистите с поредицата от сигнали, докладни записки и открити писма от служители на музея, в които тогавашната директорка Стефка Григорова е обвинявана в некомпетентно и безстопанствено отношение към музея, в грубо отношение към служителите.

Кметът Стойков категорично опроверга информацията, че главният секретар на Общината – Бранимир Мирчев, е назначен на работа в нарушение на Закона за държавния служител. Той е назначен по чл. 81-а, който дава право държавен служител да бъде прехвърлен на друга длъжност без конкурс единствено с разрешение на предишния си ръководител, обясни Владимир Сотиров, шеф на отдел „Човешки ресурси“.

За уволнението на Красимир Владов коментарът на кмета беше, че не той, а сегашната ръководителка на Центъра за градска мобилност го е освободила от длъжност.  Към това той добави данни, според които за времето, откакто Владов не е шеф, приходите от общинските паркинги и синята зона са се увеличили повече от два пъти.

Срещу обвиненията за политическа метла в Общината след избирането му за кмет, проф. Стойков каза, че освободените от работа общински служители са 69, което е 26.7% от общинската администрация. В момента числеността на персонала е 214 човека и всички те редовно получават заплатите си, няма принудително излизане в неплатена отпуска и за първи път тази година служителите са получили бонуси за добре свършена работа, подчерта той.  Досега 12 от освободените са завели дела, от тях Общината е изгубила 5.

Няма от какво да се притеснявам, заяви кметът проф. Стойков по повод информацията за иницииране на подписка с искане на оставката му. „ За година и половина  новото ръководство на Община Плевен доказа, че мисли и работи за Плевен. В момента започват да се реализират 63 млн. лв. по европейски проекти, а до края на годината още 200-250 млн. лева ще постъпят в обищаната отново по европейски проекти. Продължаваме работата със собствени средства по изграждане на покрития плувен басейн и на ул. Иван Миндиликов”. Дошъл съм тук не да търся слава и авторитет. Дошъл съм с искреното намерение да направя нещо добро за нашия град. Затова жертвах кариера, която съм градил 28 години, и две престижни позиции. Прави са хората, които ми казват, че повече съм изгубил, отколкото съм спечелил с избора ми за кмет. Но ще продължа да работя по същия начин за Плевен докато плевенчани желаят това”, каза той.

Прочетете също:

Община Плевен проучва възможността да се ползва непитейна вода за захранване на Каскадата

Ръководството на местната администрация в Плевен възложи проучване на възможността за захранване на Водната каскада ...

Един коментар

  1. Немезида

    Безпределната наглост на Стефка Григорова предизвика адекватна ответна реакция. Нека всеки получи онова, което е заслужил.