Акценти
Начало / Политика / По 1000 лева глоба за обвиняемите по делото „Бохот”

По 1000 лева глоба за обвиняемите по делото „Бохот”

Двете обвиняеми по делото за подмяна на вота на втория тур на изборите  в село Бохот  се признаха за виновни пред Районен съд – Плевен. По този начин Иванка Ангелова и Лилка Хинова на практика са потвърдили, че е имало манипулации на вота на избирателите, като част от бюлетините са били подменяни.

Заради признанието им във вина, делото беше гледано по съкратената процедура, което пък  направи ненужно разпитването на свидетели и представянето на записа от охранителната видеокамера.

Чистото им съдебно минало и фактът, че сами се признават за виновни, даде основание на съда да им наложи  административни наказания – глоба в размер на 1000 лева за всяка една от тях.

Обвиненията срещу Иванка Ангелова и Лилка Хинова бяха по чл. 169 от НК, който предвижда до 2 години лишаване от свобода. Съгласно чл.78 от НК обаче, когато едно лице не е осъждано за престъпление от общ характер и за престъплението, което е извършило, се предвиждат до 5 години лишаване от свобода, лицето при констатирана вина се освобождава от наказателна отговорност и му се налага административно наказание. Глобата е в размер от 1000 до 5 000 лева, по преценка на съда.

Запис  от охранителна камера в училищната сграда, където се помещаваше 201 избирателна секция разкри манипулациите на втория тур на изборите в село Бохот. Измамата беше разкрита от Илиана Иванова – застъпник на кандидата за кмет Найден Зеленогорски. Тя първа забелязва как Иванка Ангелова и Лилка Хинова, и двете от квотата на ПП ГЕРБ, подменят бюлетините. Подмяната ставала под масата, когато избирателите отклонявали погледа си. Оригиналните бюлетини, Ангелова криела в джобовете и чорапите си.

Разкритията в Бохот дадоха основание на Найден Зеленогорски да поиска касиране на вота в цялата община, а прокуратурата в Плевен образува досъдебно производство. С разпореждане на главния прокурор обаче случаят бе прехвърлен в Габрово, с цел да се избегнат коментари за пристрастност. След месеци затишие, обвинителният акт, без много шум, беше внесен в Районен съд – Плевен, който се произнесе след едно единствено заседание.

В двуседмичен срок съдебното решение може да се обжалва  или протестира пред Окръжния съд, като по-горна инстанция.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...