Начало / Образование / По проект ще подпомагат развитието на докторанти, специализанти и млади учени в Медицинския университет – Плевен

По проект ще подпомагат развитието на докторанти, специализанти и млади учени в Медицинския университет – Плевен

Медицински университет – Плевен, започва работа по проект, който е насочен в подкрепа на докторанти, специализанти и млади учени. Проектът по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” предвижда създаване на център за обучение, който ще надгради съществуващото докторантско  училище на университета със специфични дейности и курсове, необходими за развитието на докторантите, специализантите и младите учени.

„За да просперира едно общество е важно да направи две големи инвестиции – в образованието и в науката.  В България едва през последните години започнаха да се реализират  проекти, които касаят специално раздел наука. И за първи път оперативна програма се управлява от Министерството на образованието и науката, и за първи път висшите училища могат да разполагат и да печелят грантове, за да реализират своите научни идеи”, подчерта при представянето на проекта ректорът на Медицинския университет – проф. Славчо Томов. Той изтъкна, че проектът е много важен за университета, защото е насочен към младите хора. „Ние се стремим да насочим вниманието на младите хора към научна дейност и кариера, като тази идея бъде реално постижима и изпълнена, и да носи ползи на обществото”, изтъкна проф. Томов.

Проект „Създаване на център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към Факултет „Медицина“ на МУ-Плевен” ще бъде реализиран в продължение на 24 месеца, а общата му стойност е близо 700 000 лв.  Основната цел на проекта е да бъде създаден център за подкрепа на развитието на докторанти, специализанти и млади учени, който ще осигури високо качество на тяхното обучение в съответствие с потребностите на пазара на труда и изграждане на икономика, основана на знанието, обясни зам.-ректорът проф. д-р Мария Средкова, която е ръководител на проекта. Специфичните цели на проекта са повишаване на мотивацията на докторантите, специализантите, преподавателите и младите учени за академична и научноизследователска кариера чрез предлагане на иновативно и качествено обучение, и създаване на условия и възможности за научноизследователска кариера.

Ще бъдат включени 84 лица, от които 29 докторанти от факултет „Медицина“ на МУ–Плевен, 40 специализанти, петима млади учени и 10 преподаватели.

Основна дейност в рамките на проекта ще бъде разработването на учебни програми и провеждане на курсове. Предвидено е също активна промоция на докторантите, специализантите и младите учени пред потенциални работодатели и партньори в бъдещи съвместни проекти. Специализиран уебсайт на проекта ще осигурява възможност за популяризиране на дейностите и за комуникация между ръководството на проекта и целевата група.

 

 

 

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...