Акценти
Начало / Последни новини / Лимитирана серия шах подари кметът на шахматния талант Валентин Митев

Лимитирана серия шах подари кметът на шахматния талант Валентин Митев

13 години навърши днес младият плевенски шахматен талант Валентин Митев. Заедно със своята майка той се срещна с кмета Георг Спартански и почерпи за своя празник. Младата ни надежда разказа за успехите и бъдещите си планове през тази година. Валентин е държавен шампион до 14 год. по класически шах и вицешампион по блиц. Предстои му участие в мъжки отворен шампионат „Сребърно езеро” в Сърбия, който преди две години е спечелил безапелационно, както и в шампионата в Парачин, също Сърбия. През август той ще се състезава в Европейското първенство по шахмат в Чехия, а през септември – в Световното първенство в Уругвай. За предстоящите престижни надпревари Валентин и семейството му се нуждаят от финансова подкрепа, за която Георг Спартански се ангажира да бъде предоставена от Община Плевен.

Валентин Митев извежда и за втора поредна година с липсата на нито една загуба отбора на МГ „Гео Милев” – Плевен, на второ място във финалите на отборните ученически игри по шах. През 2014 год. той и пловдивчанката Виктория Радева получават лична покана от Анатолий Карпов за участие в неговата Академия по шах в Санкт Петербург. Там младите български представители се включват като единствени чуждестранни участници в състезанията за една от Купите на Русия – „Белая ладья”, и печелят два златни медала и две златни купи. Първият треньор на Валентин е мс Христинка Илиева, от няколко месеца той се състезава за столичния клуб „Шах 21” с треньори гросмайсторите Красимир Русев и Борис Чаталбашев.

Георг Спартански изненада рожденика с впечатляващ подарък – шахмат от лимитирана серия, изработена по повод срещата на Веселин Топалов и Вишванатан Ананд през 2010 год. в София, с пожелания да му носи успех и късмет.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...