Начало / Политика / По-ниски глоби за отсъствие от заседания на ОбС

По-ниски глоби за отсъствие от заседания на ОбС

По-ниски санкции за отсъствие от заседания на Общинския съвет или постоянна комисия си гласуваха днес плевенските съветници, след като приети от парламента промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация напрактика намалиха наполовина месечното възнаграждение на местните депутати. „Тъй като хонорарите ни са намалени наполовина, смятам че е редно да бъдат намалени и санкциите за отсъствие”, обясни Пенчо Карагьозов от групата на БСП, който предложи за гласуване по-ниските глоби.

Така за всяко отсъствие от заседание на ОбС глобата вече ще е 20% от месечното възнаграждение вместо 30%. За закъснение или по-ранно напускане на заседание санкцията е 10%, а не 20%. С по 5% надолу са глобите за отсъствие от цяло заседание на постоянна комисия  и за отсътвие в началото или края му, като те стават съответно 10% и 5% от месечното възнаграждение на съветниците.

Очаквано точката за промяна във възнаграждението на съветниците предизвика доста дебати, в които всички групи от местния парламент се обединиха около това, че с решението си парламентът принизява местните власти и унижава общинските съветници.

„Вярно, че никой от нас не е положил клетва с цел да получава този скромен хонорар и намаляването няма да внесе смут в работата ни, затова най-сериозно предлагам да дарим хонорарите си, след като се приспаднат всички санкции и удръжки, на депутатите”, предложи Пенчо Карагьозов и разви идеята си плевенският почин да бъде последван от общинските съвети в цялата страна. Разбира се тази негова идея не беше ориентирана към реално гласуване, но беше посрещната с одобрение от колегите му в залата. Стефан Ганев от групата на БНД предложи да се сформира временна група, която да състави декларация до Националното сдружение на общините в България, в която плевенските съветници да изразят категоричното си несъгласие в опитите на централната власт да се намесва в работата и решенията на местните власти. Но после оттегли предложението си, след като председателят на ОбС Дарин Ангелов обясни, че такава декларация вече  има подадена. Ангелов информира още, че в парламента има внесено предложение за промяна в Закона за държавния служител, с която намалението във възнагражденията на съветниците може да отпадне.

Това е подигравка с нас – днес се взема едно решение, утре се гласува отмяната му, коментираха информацията съветниците. Дори някои бяха доста крайни, предлагайки да не приемат предложението за промяна във възнагражданието им, за да изчакат новото решение на парламента. Това беше на крачка да се случи, което означаваше, че съветниците няма да получават никакво възнаграждение.  Но след прегласуване, което се наложи защото системата не била отчела няколко гласа, съветниците все пак приеха да получават по-ниски възнаграждения. Те се определят в размер на 30% от средната брутна заплата в общинскита администрация за последния месец от предходното тримесечие, считано от 1 юли 2012 г. Председателят на ОбС ще получава 90% от възнагражданието на кмета на Община Плевен.

Веднага след гласуването залата почти опустя – останаха само 12 общински съветници, при 36 гласували минута по-рано. Това бе повод Илиян Йончев от БСП да поиска преброяване на кворума и залата отново се напълни.

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...