Акценти
Начало / Здравеопазване / По-високи заплати поискаха на протест общински здравни специалисти

По-високи заплати поискаха на протест общински здравни специалисти

В 12 часа днес, пред сградата на Областна администрация – Плевен, се събраха на протест медицинските специалисти от Плевен, работещи в детски ясли, здравни кабинети в детски градини и училища, детска кухня,  ДМСГД и РЗИ. За да ги подкрепят, се присъединиха  представители на ЦСМП, ДКЦ 3, Медицински университет . Те излязоха, за да заявят исканията си за по-високи работни заплати и за възможност за кариерно развитие.

Протестиращите настояваха заплатата на медицинските сестри в общинското здравеопазване да стане 900 лв., колкото е договорена в браншовия КТД, затова и насловът на протеста им днес беше „Достойно заплащане, според Националния колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. В момента медицинските сестри в яслите са със 780 лв. заплата.

Събралите се отправиха исканията си към представителите на държавата, защото заплатите им зависят изцяло от средствата, които правителството превежда на Общината за издръжка на общинското здравеопазване.

Малко над 300 са служителите в общинското здравеопазване, като 164 са медицинските сестри. „Много от тях са в предпенсионна възраст и има опасност след 6-7 години Плевен да остане без медицински сестри в детските ясли, тъй като няма желаещи да заемат освободените места. Сериозен е проблемът и в общинските болници, където цели отделения са без медицински сестри. Причината е в ниските заплати. А останалите медицински сестри са преуморени, намират се в хроничен стрес, което се отразява зле на работата им и на здравето им”, каза д-р Румяна Нинова, председател на Териториалния координационен съвет Плевен на Федерацията на синдикатите от здравеопазването към КНСБ.

Ако исканията им не бъдат чути, медицинските сестри са готови на нови протести.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...