Акценти
Начало / Икономика / Пощенски служители излизат на протест днес

Пощенски служители излизат на протест днес

поща

Над 1000 души от цялата страна, между които и поне 50 от Плевен, ще се включат днес в протестно шествие и митинг пред Министерски съвет под мотото: „Не на ликвидацията на българските пощи. Добри услуги за гражданите и достойни доходи за работещите в български пощи.” Протестът ще започне в 10.30 часа и се организира от Синдикална федерация на съобщенията към КНСБ и Демократичният синдикат на съобщенията към Асоциация на демократичните синдикати организират.

Основните искания на протестиращите служители са увеличаване на работните заплати, противопоставяне на приватизацията на „Български пощи” и изплащане на дължимата от държавата сума от 20 750 000 лв. за 2011 г. за извършени дейности по евродирективата за осигуряване на универсална пощенска услуга на гражданите на ЕС, информираха от пресцентъра на КНСБ. Парите се дължат от Министерски съвет.

От синдиката сигнализираха за административен натиск от страна на заместник изпълнителния директор на „Български пощи” ЕАД Цветана Костадинова, която е изискала списък на участниците в митинга с предупреждението, че ако надвишават 5% от общочисленния състав ще бъдат наложени административни наказания. С това си действие тя нарушава конституционните права на българските граждани и правото на стачка, гарантирано от чл. 50 от Конституцията на РБългария, както и от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, казват от КНСБ.

Сборният пункт на участниците в митинга е на пл. „Македония” №1 от 9.00 до 10.00 ч. Шествието ще се проведе по маршрут: пл. „Македония”№ 1, бул. „Христо Ботев”, бул. „Александър Стамболийски”, пл. „Света Неделя” до пл. „Независимост”, пред сградата на Министерски съвет.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...