Акценти
Начало / Култура / Гладиаторски борби на античната крепост „Сторгозия”

Гладиаторски борби на античната крепост „Сторгозия”

крепост "Сторгозия"

На 27 септември, по повод Международния ден на туризма, античната крепост „Сторгозия” ще се превърне в арена на гладиаторски борби. Ще оживеят и моменти от бита и културата на античния свят.

Всичко това ще може да се види от 10 до 19 часа в крепостта „Сторгозия” в петък. 80 изпълнителите  ще пресъздадат различни занаяти, занимания и професии, съществували в спокойните години на просперитет в Римската провинция Мизия. От сутринта до вечерта посетителите ще могат да се отбият при занаятчиите, легионерите и гражданите и да наблюдават заниманията им. Демонстрациите на гладиаторски борби ще бъдат представени от група „Панкратион” към Групосторикоромано – Рим, Италия. Атракциите са през целия ден, за да е пълна представата за устройството на една гарнизонна крепост и за структурата на Римската империя. Най-зрелищната част е оставена за финала на деня, когато бранителите на крепостта ще трябва да я защитят от вражеско нападение. Това е предвидено да стане към 18 часа. Спектакълът е подготвен от студио „Златен век” в рамките на комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в Плевен.

По проекта, който се реализира от Община Плевен в съдействие с Областна администрация, беше извършено цялостно обновление в района на крепостта „Сторгозия” – възстановени са стъпалата до нея и панорамната площадка, обновена е и алеята в крепостта. По същия проект се осъществява обновяването на още няколко зони в Кайлъка, като са монтирани нови пейки, беседки, колонади. За хора с двигателни увреждания е осигурена достъпна среда. Ремонтирани са общо 16 мостчета над река Тученица в района на парка.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...