Акценти
Начало / Култура / Почина актьорът Тодор Колев

Почина актьорът Тодор Колев

След мъчително боледуване днес, 15 февруари, на 73-годишна възраст почина големият български актьор, музикант и шоумен Тодор Колев.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен.

Завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално изкуство „Кръстьо Сарафов“ (дн. НАТФИЗ) при Николай Люцканов (1965).

Веднага след дипломирането си отива по разпределение в Смолянския театър. По това време пее шеговити песни, а колегите му го наричат Тошо Адама заради шивашкото ателие за модни мъжки облекла на баща му в Шумен „Адам“.

През 1966 г. започва работа в театъра в Шумен, а през 1967 г. играе в театъра в Пловдив, където е един от създателите на Младежката театрална сцена.

Звездата му изгрява през 1969 г. на Националния преглед на българската драма и театър, когато за майсторското превъплъщение в ролята на лесничея Марин в спектакъла на Пловдивския театър „Лодка в гората“ от Николай Хайтов, Колев получава първа награда.

След това играе в тетрите „Сълза и смях”  и „София”.

Тодор Колев дълги години преподава в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Негови ученици са актьорите Стефан Вълдобрев, Чочо Попйорданов, Мариус Куркински, Анастасия Ингилизова и др.

По-известните му роли в театъра са Марин от „Лодка в гората“, Васенка в „По-големия син“ и Шаманов в „Миналото лято в Чулимск“ от Ал. Вампилов, Орландо в „Както ви харесва“ от Шекспир. Връх в актьорската му кариера е знаменитата роля в „Човекоядката“ от Иван Радоев на сцената на театър „София“ през 70-те години.

Актьорът се снима в над 30 игрални филма. Сред тях са „Двойникът“, „Господин за един ден“,  „Опасен чар“, „Цар и генерал”, „Иван Кондарев”, „Козият рог” .

Автор и водещ е на телевизионни предавания, най-забележителното от които беше шоуто „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев“ по БНТ

Друга страст на Тодор Колев е музиката. От 9-годишен свири на цигулка, а впоследствие започва да се занимава със саксофон и акордеон. Според самия актьор музиката му дава възможност да прави неща, които не може да прави нито в театъра, нито в киното.

Актоьорът не остава равнодушен към демократичните промени в България и за известен период се включва активно в политиката. Депутат е от СДС в Седмото Велико народно събрание, с ъветник е по културните въпроси в посолството на България в Отава, Канада (1992-1993). През май 1993 г. се отказва от дипломатическия пост и се връща към професията си на актьор.

През 1999 г. издава автобиографичната си  книга „Варненското софиянче от Шумен – живот и страдания грешнаго Тодора”. За нея Тодор Колев казва, че е книга за живота му, но не и книгата на живота му.

Тодор Колев почина от рак на белите дробове.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...