Акценти
Начало / Култура / Посланикът на Турция в България ще открие днес изложба в ХГ „Илия Бешков”

Посланикът на Турция в България ще открие днес изложба в ХГ „Илия Бешков”

Тази вечер от 18 часа в ХГ „Илия Бешков” ще бъде открита изложба, която е финалът на съвместен културен проект между турската неправителствена асоциация за женски изследвания и комуникация Flying Broom от Анкара и читалище „Лик” – Плевен.

Да открие изложбата днес в Плевен пристига посланикът на Република Турция у нас.

Съвместният проект „Кой замина? Защо?” изследва темата за миграцията, локалното и глобалното през погледа на жени, работещи в областта на съвременното изкуство. Реализацията му е подкрепена от Европейския съюз и е финансирана от Министерството на финансите на Турция.

В изложбата, която  ще бъде открита тази вечер в галерия „Илия Бешков” в Плевен,  изкуствоведите Кристин Разсолкова и Салиха Касап са събрали изключително силни не само за националните, но и за трансграничните съвременни арт-сцени български имена.  В изложбата са представени 20 български художнички.

През октомври подобна изложба ще бъде открита в Анкара. Тя ще представи творби на 20 автори от Турция, които представят съвременното турско изкуство.

В рамките на проекта е изработен филм, разказващ историите на 40-те художнички, който ще бъде показан по време на изложбите.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...