Акценти
Начало / Общество / Поредица от културни и спортни събития в Плевен за празника на града

Поредица от културни и спортни събития в Плевен за празника на града

Плевен фонтанът

Поредица от културни и спортни мероприятия е предвидила Община Плевен за празника на града – 15 май. Те започват от 14 май, четвъртък и приключват на 17 май, неделя. На 14 май от 16 часа в Панорама „Плевенска епопея 1877“ тържествено ще бъдат връчени членските карти на участниците в клуб „Млад възрожденец“. От 18 часа в Арт център Плевен ще бъде представен „Поетичният свят на Илко Иларионов“, а от 19.30 часа на площад „Възраждане“ ще се състои концерт на Плевенската филхармония, духовите оркестри на Плевен и Ловеч, Общински хор „Гена Димитрова“ и солисти.

Всички предвидени концерти на открито в празничните дни ще се състоят в ДКТ „Иван Радоев“ при лошо време.

На 15 май, петък, празничният ден ще започне с традиционния футболен турнир за Купа „Плевен“ в 9 часа на футболно игрище „Балона“. В 10 часа пред храм „Свети Николай“ ще се извърши празничен водосвет, а в 10:15 от там ще тръгне празнично шествие. От 11 часа на площад „Възраждане“ програмата ще продължи с тържествен ритуал, последван от концерт на Северняшкия ансамбъл. В 12 часа Регионална библиотека „Христо Смирненски“ ще открие изложбата „Културният живот на Плевен през 60-90 г. на 20 век в афиши“, а от 16 часа в Градската градина ще се състои концерт на Общински духов оркестър – Плевен. Финал на вечерта ще бъде концертът на площад „Възраждане“ от 19 часа. В него участие ще вземат рокгрупа „Taking Heed“, Део, Печенката, група „Фанданго“ и Берковската духова музика, а след края му небето ще се озари от празнична заря.

Няколко мероприятия са предвидени и за съботния ден – 16 май. От 11 часа на площад „Възраждане“ ще се състои концерт „Детска планета“ с участието на състави от читалищата в община Плевен.В същия час започва и тържествена литургия за благоденствие на Плевен в католическата църква „Дева Мария от Фатима“. От 12 часа в храма ще се проведе и концерт на Общински хор „Гена Димитрова“. Вечерта ще започне с Европейска нощ в музеите и галериите. От 17.30 часа в Художествена галерия „Илия Бешков“, а от 19 часа във Военноисторически музеи и Регионален исторически музей, в който тази година мероприятието е свързано с образа на жената през 20 век.

На 17 май, неделя, празничната програма ще завърши с маратона на приятелството „Плевен 2015“, който ще започне в 9 часа в Градската градина. Друго спортно мероприятие ще се проведе на картинг пистата – от 10.30 до 17:30 часа традиционното вече „Плевен на скорост 4“ ще зарадва любителите на високите скорости и дрифта.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...

Един коментар

  1. Васил Върбанов

    kakvo stana s pohoda do srebrostrui s koleleta