Акценти
Начало / Здравеопазване / Поп звезди ще пеят в Драмата в подкрепа на борбата срещу хепатита

Поп звезди ще пеят в Драмата в подкрепа на борбата срещу хепатита

хепатит Христо Гешов

Единна здравна информационна система, повече права за болните от хепатит и промени в законодателството с цел превенция на хепатит В и С – това са основните искания на хепатитноболния Христо Гешов от Червен бряг, който превърна личната си драма в национална кауза. 24-годишният младеж настоява болните от коварното заболяване да бъдат пенсионирани, защото след поставяне на шокиращата диагноза работодателите им обръщат гръб, разказа на пресконференция в Плевен той. В срещата с медиите участваха и певците Софи Бард и Стефан Илчев и кметът на града проф. Димитър Стойков. Творците участват напълно безвъзмездно в националното благотворително турне под мотото „Хепатитът до мен”, което тази вечер спира в Плевен.

Спектакълът ще започне в 19 часа в Драматичния театър и в него ще се включат още изпълнителите Орлин Горанов, Стефка Берова, Теди Кацарова, Искрен Пецов, Йоана Драгнева, Стефани Борисова, Джулия Христова. Цената на билета 5 лева. Във фоайето ще бъде поставена и кутия за дарения. В Плевен ще е петият поред концерт от турнето, което започна от Луковит, премина през Стара Загора, Червен бряг и Габрово.

Христо Гешов сподели, че целта на кампанията е да се обърне внимание на превенцията на коварното заболяване. Със събраните средства ще бъдат закупени скринингови тестове, с които ще бъдат изследвани безплатно желаещи. Изследванията ще започнат в края на месец май.

Гешов информира, че при направените 130 теста през септември 2013 година в Плевен са открити 32 болни от хепатит В и 12 от хепатит С. 500 хиляди лева са необходими за закупуването на нова система за изследване на кръвта, която може да регистрира заболяването и в инкубационния период, което с настоящата остаряла техника не е възможно, добави той и призова Здравното министерство да предприеме нужното в тази посока. Гешов алармира, че на този етап практиката при кръводаряване не се изследва кръводарителя за хепатит, нито се информира в последствие, ако при изследването на вече дарената кръв бъде открито заболяването. Освен това кръвните центрове в страната нямат връзка помежду си и един болен може многократно да дарява кръв в различни точки на страната.

Кампанията за борба с хепатита стартира на 1 декември 2013 година и ще продължи до декември 2014. Неин инициатор е хепатитноболният Христо Гешов, който е с цироза на черния дроб в напреднал стадий.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...