Начало / Общество / Подходящо трасе за дрифт поискаха от БМВ Тийм Плевен

Подходящо трасе за дрифт поискаха от БМВ Тийм Плевен

Въпросът за подходящо затворено трасе, на което да могат безопасно да упражняват своето хоби, поставиха  вчера на среща дрифтъри от БМВ Тийм Плевен. Срещата се състоя в зала „Катя Попова” и в нея участваха началникът на КАТ – Плевен – главен инспектор Йордан Дундаков, Владимир Николов – административен ръководител на Районна прокуратура – Плевен и зам.-областният управител Енгин Кючуков. Срещата е първата от поредицата инициативи, които БМВ Тийм Плевен организира в рамките на кампанията  под мотото „Безопасни улици”. Организирахме тази среща, защото разбираме, че налагането на пълна забрана на уличните гонки не е решение на проблема, затова е по-добре те да бъдат регламентирани на безопасно място, зададе темата на срещата Огнян Симеонов, регионален мениджър на БМВ клуб България.

Основният проблем е, че някои от най-подходящите трасета – пистата в Бохот и картинг пистата край Плевен, са частни, което означава плащане на наем при ползване. Затова младите хора търсят съдействие от администрацията за намиране на трасе, което да отговаря на изискванията за безопасност и в същото време да не е нужно да се заплаща за ползването му. Те излязоха с няколко предложения, като сред тях бяха правата край „Плама” и дори една от лентите на изхода от Плевен към Русе, а като компромисен вариант гонките на паркинга на „Балканстрой” да продължат в петъчните вечери, но при осигурено полицейско присъствие.

Гл. инспектор Йордан Дундаков обясни, че някои от предложенията са трудно осъществими, тъй като изискват затварянето на пътища, а това по закон може да стане само при определени условия. Нямаме нищо против дрифта, но всички вие сте наясно, че на първо място е спазването на закона и ние това изискваме от вас, заяви Дундаков и посочи, че гонките пред „Баумакс” са изключително опасни, освен че са незаконни.Той призова младежите от БМВ Тийм Плевен „да изчистят редиците си”, защото повече от половината участници в уличните гонки са нередовни според изискванията на закона. Бъдете за пример и изисквайте от вашите приятели да ви последват, призова той присъстващите в залата. Той беше подготвил кратък филм, който показваше  страшни картини от катастрофа в местността Шумата, при която са загинали четирима 19-годишни младежи от Левски, няколко месеца преди абитуриентския си бал. Единствената причина за тази нелепа смърт е високата скорост, обясни Дундаков, докато на екрана се виждаше спрелият на 187 км/ч скоростомер, а самата катастрофа е станала при движение с 230км/ч. Няма нищо по-страшно от това да чуваш как някъде в тревата звъни мобилен апарат и няма кой да го вдигне, обърна се към младежите Дундаков, докато те смълчани изгледаха ужасните кадри на нелепо загиналите млади хора.

Според статистиката от началото на година в област Плевен при катастрофи са загинали 18 човека, а 300 са ранени, като 80 от тях са с опасност за живота. И тези цифри са значително по-големи в сравнение с миналата година, завърши Дундаков, допълвайки, че Законът за движение по пътищата е най-нарушаваният  закон в България.

Апелът на шефа на КАТ – Плевен за безопасно поведение на пътя беше подкрепен и от Владимир Николов от Районна прокуратура.  Всички трябва да съобразяваме поведението си на пътя с останалите участници в движението и не забравяйте, че животът е най-ценното – радвайте му се и го пазете, каза Николов. Като представител на Районна прокуратура, където почти ежедневно се сблъскват с нарушители на Закона за движението по пътищата, той подкрепи идеята на БМВ Тийм Плевен за намиране на подходящо трасе за дрифт.

Явно става въпрос за хоби и страст и трябва да намерим начин да не ви лишаваме от него, беше позицията на зам.-областния управител Енгин Кючуков. Той изрази увереност, че след тази среща ще има последваща дискусия, в която да се включат представители и на общинската администрация и други заинтересовани институции, за да се намери удовлетворяващо решение за всички.  От вас очаквам идеи, които да оформите в писмен вид и да внесете за разглеждане при областния управител и ви уверявам, че ще търсим вариант да решим проблема ви, обеща Кючуков.

Срещата завърши с предложение от страна на гл. инспектор Дундаков, което беше посрещнато с одобрение от страна на присъстващите. Той предложи да проучат възможността да ползват трасе край град Искър.

Следващите инициативи от кампанията „Безопасни улици” са в началото на месец септември.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

Един коментар

  1. защо се занимават с глупости и товарят администрацията не ми е ясно… Карайте си бмв-тата на 15-20 години по улиците с дупките и тва е.