Начало / Общество / Навършват се 110 години от Илинденско-Преображенското въстание

Навършват се 110 години от Илинденско-Преображенското въстание

Днес се навършват 110 години от Илинденско-Преображенското въстание, което избухва на 2 август 1903 год. То е организирано от Вътрешната македоно-одринска революционна организация и е връхна точка в национално-освободителната борба на македонските и тракийските българи.

Масово въстава Битолски революционен окръг,  в град Крушево въстаниците обявяват Крушевска република и канят гърци и власи на обща борба против Османската империя. Това дава тласък на революционното движение и в Одринска Тракия. Съгласно с решенията на Солунския конгрес за обявяване на масово въстание, в Странджанския район е свикан конгресът на Петрова нива, който изработва план за действията и избира главен щаб. На 18 август бойните действия започват, обявена е Странджанската република. В Серския революционен окръг въстанието започва на 27 септември (14 септември) – Кръстовден.

Турското правителство хвърля огромни сили за потушаването на въстанието в Македония и Одринска Тракия като изпраща 350 хилядна войска и 26-те хиляди въстаници постепенно изчерпват силите си. Водят се общо близо 290 сражения, в които загиват 994 въстаници. 201 села са опожарени, 4 694 мъже, жени и деца от мирното население са избити, изклани и живи изгорени.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...