Акценти
Начало / Здравеопазване / Повече от 50 човека премериха риска си от остеопороза

Повече от 50 човека премериха риска си от остеопороза

Над 50 бяха плевенчани, предимно дами, които премериха днес състоянието на костната си плътност. Това стана в рамките на организираната днес от Регионалната здравна инспекция Плевен кампания по случай обявения за месец на профилактиката и осведомеността срещу остеопорозата октомври. Д-р Цветан Димитров изнесе и беседа, съпроводена с мултимедийна презентация на тема “Ефективна превенция на фрактурите”.

Познаването на рисковите фактори е първата стъпка в успешната борба с остеопорозата. Някои рискови фактори могат да бъдат повлияни чрез промени в начина на живот, други не.

Рисковите фактори, които не могат да се променят, е преди всичко пола. Жените имат по-малко костна маса и загубата й, особено след настъпване на менопаузата, е по-бърза, отколкото при мъжете. Установено е също, че с възрастта се увеличава риска от остеопороза, защото костите стават по-тънки, слаби и по-чупливи. Рискът от остеопороза отчасти се дължи и на наследственост. Хората, чиито родители имат анамнеза за фрактури (особено за фрактури на бедрената кост), могат също да имат намалена костна маса и може би са с по-висок риск за фрактури. Затова е много важно да знаете дали в рода, особено по женска линия, има данни за болни от остеопороза, обясни д-р Димитров.

Има обаче и други рискови фактори, които са във възможностите на хората да бъдат променени. Такива са например нарушенията в храненето като анорексия и булимия. Хората, които страдат от анорексия, са изложени на по-висок риск от остеопороза. Ниският прием на храна може да намали количеството на погълнатия калций, което също води до костни загуби. Затова е важен приемът на калций и витамин D. Редовната ежедневна употреба на мляко и млечни произведения са достатъчна стъпка към осигуряване на калций, каза д-р Димитров. А витамин D се осигурява най-лесно като се постои извесно време на слънце, дори и през зимата, така че то да напече лицето и ръцете.

Хората, които водят заседнал начин на живот, също имат по-висок риск от остеопороза, отколкото техните по-активни връстници. Всички упражнения са от полза за костите ви – от ходене, тичане, скачане, през танци и вдигане на тежести.

Не бива да се забравя, че пушенето на цигари и приемът на алкохол са също рискови фактори за остепороза, които са по силите на хората да бъдат избегнати.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...