Акценти
Начало / Култура / Пловдивският театър гостува в Плевен с впечатляващата постановка „Възвишение”

Пловдивският театър гостува в Плевен с впечатляващата постановка „Възвишение”

възвишение

Пловдивският драматичен театър ще гостува в Плевен с постановката „Възвишение” по романа на Милен Русков. Представлението ще се играе на 13 май от 19 часа. Сценичната версия е на Александър Секулов и Иван Добчев, който е и постановчик. Сценографията е на Ивайло Николов, костюмите – на Ива Гикова, а музиката – на Асен Аврамов

Историята проследява съдбата на Гичо и Асенчо – малко бунтовници,  малко разбойници, в авантюрите им с четата на Димитър Общи преди и след обира на хазната в Арабаконак. Тези нашенски „револуционери“ и за джоба си ще се погрижат, но и народа ще освобождават и „возвисяват“. Който не иска с добро, с бой!  Авантюрите,  в които актьорите Асен Блатечки, Бойко Кръстанов и Красимир Василев попадат, пътувайки  към свободата, ще ви разсмеят до сълзи. Надеждите им ще ви разплачат!  И накрая ще ви „Возвисят“! За тази „Револуция“ няма да прочетете в учебниците.  Героите на Възраждането са без грим и фалшив патриотизъм, а стилизираният възрожденски език връща спомена за благия говор на нашите баби и дядовци, анонсират неговите автори.

Пиесата е с номинация „Икар 2014” за дебют на Красимир Василев за ролята на Асенчо. Взе награда „Икар 2014” за режисурата на Иван Добчев. Има номинация за „Аскеер 2014” – на Бойко Кръстанов в категорията „Изгряваща звезда“ за ролята на Гичо.

 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...