Акценти
Начало / Икономика / Дарения намаляват данъците с до 65 процента

Дарения намаляват данъците с до 65 процента

С до 65% може да се намали данъчната основа за направени  дарения, ако са изпълнени процентопределени условия. Тъй като доходите на физическите лица в България се облагат с единна ставка от 10%, това означава, че и дължимият данък може да бъде намален също с до 65 на сто при дарение, припомнят от данъчната администрация.

С до 50% може да се намали данъчната основа с дарение в полза на Центъра „Фонд за асистирана репродукция” и/или на Центъра „Фонд за лечение на деца”. Друго данъчно облекчение, което могат да ползват българските граждани, е за дарение за културата. С парите, платени за култура, може да се намали с до 15 %  данъчната основа.

До 5 на сто от всички доходи на физическите лица се намаляват с дарения в полза на здравни или лечебни заведения; на специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и на Агенцията за социално подпомагане и на Фонд „Социална закрила“ към министъра на труда и социалната политика. Облекчението е валидно и при дарение в полза на специализирани институции за деца, както и на домове за отглеждане и възпитание на деца, лишени от родителска грижа, на детски ясли, детски градини, училища, висши училища или академии. С до 5% се намаляват доходите и при дарения в полза на Агенцията за хората с увреждания; на Българския Червен кръст; на културни институти и читалища.

Данъчните облекчения могат да се ползват с подаване на годишната данъчна декларация в срок до 30 април 2014 г.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...