Акценти
Начало / Общество / Плевен се поклони пред паметта на тези, които ни благословиха да бъдем свободни

Плевен се поклони пред паметта на тези, които ни благословиха да бъдем свободни

десети декември

В мразовитият Десети декември на 2013 г. Плевен отдаде почит на хилядите синове и дъщери на Отечеството, Русия, Румъния, Украйна, Беларус, Молдова, Финландия, Полша и войниците от Прибалтика и Задкавказието, които са отдали живота си за Освобождението на Плевен и на България. За пореден път Плевен се поклони пред паметта на тези, които ни благословиха да бъдем свободни.

десети декември

Тържествената церемония по отбелязване на Деня на признателност към загиналите за освобождението на града ни и 136 години от Плевенската епопея започна с панихида пред вечния огън на Мавзолея, отслужена от митрополит Игнатий и свещеници от плевенските храмове.

Слово по повод Десети декември произнесе кметът проф. Димитър Стойков и обаластният управител Илиян Йончев. И двамата припомниха героичните събития, разиграли се край Плевен преди 136 години.

кмет

„Признателните потомци винаги ще помнят изпълнения с чест и доблест не само воински, но и човешки дълг, каза в словото си кметът. –  Този ден е тържество на най-висшите човешки ценности – род, език, вяра, нация, право на собствен път. Горд съм, че светините на Плевен и България – историческия  мост на река Вит, Паметникът на победата и Панорамата, вече имат своя нов, по-достолепен и впечатляващ вид, пазейки паметта за грохота на бойните полета, за образите на героите и посланията на историята. Нека отново сведем глави пред подвига на освободителите, нека отдадем заслуженото на тези, които устояха, за да го има Плевен. Всички те ни завещаха най-святото – свободата. Какво по-ценно за нас и за идните българи”, каза проф. Стойков.

областен управител

В словото си областният управител Илиян Йончев припомни заключенията на историците, че обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война, а отзвукът за нея в света е колосален. „В САЩ жителите на едно ново селище, прочитайки  за събитията у нас, избират Плевен за име на своя град. Освобождението на Плевен, това е зората на освобождението на древна България. Днес не е пресилено да  кажем, че споменът за епохалните събития превръща Плевен в град – музей”, изтъкна областният управител и допълни, че вечният огън трябва да гори не само пред Мавзолея, а и в сърцата ни, а благодарността ни да е искрена и осъзната.

IMG_1199

Поздравителни адреси по повод 136-та годишнина от Освобождението на Плевен бяха изпратили посланикът на Украйна в България, народни представители от Плевенски избирателен регион, от партии и организации.

Десетки граждани поднесоха цветя пред Мавзолея и сведоха глави в минута мълчание пред загиналите за освобождението ни.

десети декември

десети декември

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...