Акценти
Начало / Общество / До края на декември приемат молби за винетки за хора с увреждания

До края на декември приемат молби за винетки за хора с увреждания

До края на декември хората с увреждания в Плевен и региона могат да подават молби за безплатни едногодишни винеткивинетка. От винетна такса са освободени лицата с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или инвалидност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18 годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Правоимащите могат да подават заявление декларация в Дирекции „Социално подпомагане“ по местоживеенеза отпускане на безплатен винетен стикер за 2014 г.Кандидатите трябва задължително да представят удостоверение от ТЕЛК и копие от лична карта. Ако колата е на името на дете, трябва да се представи копие от акта за раждане, а ако детето е ученик и е над 18 години – служебна бележка от училището.. Желаещите трябва да носят също свидетелство за регистрация на автомобила и документ за сключена застраховка “Гражданска отговорност”. Работният обем на двигателя не трябва да надвишава 2000 куб. см. Правото важи за един автомобил – собствен или съпружеска имуществена общност като във втория случай е необходимо и копие на свидетелство за брак. Важно е да се знае, че когато лицето с увреждания не е в състояние само да подаде заявление, упълномощеното лице представя копие от пълномощно с нотариално заверен подпис и копие от лична карта на лицето с увреждане.

Годишният винетен стикер е с валидност от 1 януари на текущата година, за която е издадена, до 31 януари на следващата година. Старите винетки ще важат до 31 януари 2014 година.

Всички правоимащи, които са подали заявления, ще могат да получат навреме новите годишни стикери, увери Вацка Хорозова, директор на Регионална дирекция „Социално подпомагане” – Плевен.

Приемът на заявления за безплатни винетки започна в началото на декември и за първата седмица вече са подадени близо 100, уточни Хорозова. По данни на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” – Плевен през миналата година в областта са издадени 7 000 безплатни винетки на хора с увреждания.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...