Акценти
Начало / Крими / Пазете се от джебчии в празничните дни, предупреждават криминалисти

Пазете се от джебчии в празничните дни, предупреждават криминалисти

джебчии
Снимка: интернет

От Областна дирекция на МВР – Плевен се обръщат с предупреждение към гражданите да проявяват по-висока бдителност при съхранението и опазването на личните си вещи – документи, дамски чанти, мобилни телефони, портмонета и златни накити, в предпразничните и празнични дни.  Оживлението по централните улици, в хипермаркетите и МОЛ – Плевен, оставените без надзор лични вещи, невниманието на притежателите, неангажираността на хората към проблемите на непознати, създават добър терен за крадци и грабители, предупреждават полицаите, добавяйки, че празниците и струпването на големи тълпи от хора по централните улици, магазините или църквите са рай за джебчиите.

Полицаите обръщат внимание, че се крадат  главно портмонета от преметнати през рамо дамски чанти или портфейли от задните джобове на панталоните.
В специфичния “бизнес” все по-често се включват и деца, придружени от възрастни, защото крадците знаят, че българският законодател е значително по-снизходителен при наказателните и възпитателните мерки, прилагани спрямо малолетните. Най-честите извършители на джебчийски кражби са жени, облечени добре, споделят дългогодишен опит криминалистите.
Любими за крадците са централните улици и площади, градинките и автобусните спирки. Ако усетите допир или опъване на чантата, обърнете се рязко назад, за да огледате крадеца. Доброто описание на джебчиите ще улесни работата на полицията по разкриване на тези престъпления, обясняват още от полицията.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...