Начало / Общество / Плевен е на второ място в страната  по добив на пшеница

Плевен е на второ място в страната  по добив на пшеница

Днес в Областна администрация в Плевен се проведе Кръгла маса на тема „Подкрепяме българското”, в която участваха зам.-министърът на земеделието Свилен Костов, Николай Маринов – директор на главна дирекция в земеделското министерство, областният управител Ралица Добрева, народният представител Владислав Николов.

Николай Маринов бе модераторът на срещата. Той съобщи, че Плевен е на второ място в България по среден добив на пшеница. По думите му, подобни срещи  са много важни, за да се сверят часовниците за случващото се в селскостопанската политика.

Земеделски производители и граждани на област Плевен имаха възможността да получат пълноценна информация. За всички в залата се презентираха  нови програми и идеи, които предстоят да бъдат реализирани.

В своето изложение зам.-министърът на земеделието и храните Свилен Костов  изтъкна, че в Плевен се провежда 14-та среща в страната от инициативата на земеделското министерство  „Подкрепете българското“. Предстоят подобни срещи във всички областни градове. На кръглите маси  се обсъждат основните проблеми –  регионални и общи, и възможностите за преодоляването им, подчерта зам.-министърът. „Целта на провеждащите се фермерски пазари  е да създаде връзка между потребителите и производителите”, изтъкна Свилен Костов и допълни, че кампанията ще има продължение.

Зам.-министър Костов каза още, че в хранителните вериги  в страната ще могат да се намерят продукти със знака на инициативата „Подкрепяме българското”. „Купувайки такива продукти нашите потребители подкрепят всички земеделци, които произвеждат истинска и чиста продукция”, изтъкна той. По отношение на субсидиите за селскостопанските производители, той коментира, че те „сами по себе си не решават проблемите на бизнеса, субсидиите са допълнителен инструмент, но преди всичко бизнесът се нуждае от реализация на продукцията си” и това е основната идея на инициатива.

На  срещата в Плевен бе подчертано, че в бюджета за 2016 година са заложени 110, 7 милиона лева за развитието на Биологичното производство. Очаква се средните добиви на пшеница тази година да са с рекордни стойности  – близо 6 милиона тона, което е  20 пъти повече в сравнение с миналата година. Има ръст на производството на зеленчуци  – с 47% повече, а при плодовете увеличението е с  33%. Най-голям ръст в производството на плодове има при черешите, сливите и малините.

В биологичното производство в Плевенско са регистрирани  общо 143 оператора. Основните култури, които се отглеждат по биологичен начин са люцерната, орехите, пшеницата, слънчогледа. Площите в система на контрол са 1935 хектара. През последната година в  областта се отглеждат 9,5 % овце и 7,1% кози от общо отглежданите по биологичен начин животни. Има малък брой говеда и птици.

През изминалата година в плевенско са съсредоточени около 10%  от общите площи със зърнени култури в страната и близо 7% от маслодайните.

%d0%bc%d0%b8%d0%bd%d0%b8%d1%81%d1%82%d1%8a%d1%802

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...