Акценти
Начало / Култура / В Плевен ще бъде представена книга, посветена на ген. Владимир Заимов

В Плевен ще бъде представена книга, посветена на ген. Владимир Заимов

Утре от 11 часа ще бъде представена книгата на Борислав Дичев – „Умирам за България“, посветена на ген. Владимир Заимов. Проявата ще се проведе в Панорама „Плевенска епопея 1877“.

Борислав Дичев е автор на множество публикации на историческа тематика, е завършил българска филология и история през 1985 г. в СУ „Св. Климент Охридски“. Изследванията му са преди всичко върху войните за национално обединение на българския народ от 1912 – 1918 г., Първата световна война, периода между двете световни войни и Втората световна война. Автор е на две книги – „Генерал Георги Тановски. Воин, патриот, гражданин“ и документалния сборник.

Настоящата книга не е поредното четиво, което разказва поредната версия и налага поредните собствени интерпретации за историческите събития и по специално за един скандален (и до ден днешен) съдебен процес, завършил със смъртна присъда и безпрецедентен, светкавичен разстрел.

Създателите на тази книга си поставиха за цел да завършат делото на дъщерята на ген. Заимов – Клавдия Заимова, като се придържат изцяло към нейните принципи за възстановяване на историческата истина. А според тези принципи публикуването на оригиналните архивни документи и свидетелски показания трябва задължително да предхожда всяка една възможна интерпретация.

Документалните материали в тази книга са издирвани в продължение на почти четири десетилетия. Основната част от тях са събрани от Клавдия Заимова, която започва дейността си още през седемдесетте години на миналия век

Всички документи в тази книга се публикуват за първи път, което я прави по своему уникална.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...