Акценти
Начало / Култура / Плевен в усилена подготовка за посрещане на гостите на Лимес конгрес

Плевен в усилена подготовка за посрещане на гостите на Лимес конгрес

От 4 до 9 септември Плевенска област ще бъде домакин на участниците в Световния Лимес конгрес по римска история, който ще се проведе в Русе.  Лимес конгресите се провеждат от 1948 г. насам през три години  и България за първи път е домакин на световния форум, който е определян като Олимпийските игри на римската археология. Целта на XXII Международен Лимес конгрес е не толкова да представи българската наука, колкото да разкрие на участниците културно – историческото богатство на страната ни и добрите организаторски възможности на българските институции за неговото пълноценно презентиране пред широка публика. На 4 септември около 450 делегати ще посетят античния град Улпия Ескус, античната и средновековна крепост „Сторгозия”  в Кайлъка и постоянната експозиция на Регионалния исторически музей. За подготовката по посрещането на участниците в Лимес конгреса разговаряме с директора на Регионалния исторически музей в Плевен – Стефка Григорова.

Г-жо Григорова, какво предвижда програмата по подготовка за посрещане на гостите на Лимес конгреса през септември?

–  Предстои много работа за организиране на доброто посрещане на участниците. Веча втора година съвместно с Областна администрация и с личното участие на областния управител Иван Новкиришки водим разговори с Министерството на финансите, тъй като са необходими средства за подготовка на обектите, които ще представим пред гостите.Учасниците в конгреса ще бъдат от три континента, на които е била разположена Римската империя – Европа, Северна Африка и Азия. Програмата  вече е напълно готова и вече сме започнали изпълнението на набелязаните задачи. На Улпия Ескус се почистват короните на дърветата, коси се тревата. Това извършат 18 човека, назначени по програма от Областната администрация. Предстои възстановяване на покрива на старата римска баня, на част от оградата на резервата, предвидени са и козметични строителни ремонти. Много съм щастлива, че най-добре запазеният римски град на територията на днешна България е Улпия Ескус. Но в същото време съм и много тревожна, защото не получаваме нужното съдействие за опазването му от Община Гулянци, на чиято територия е римския град. Но благодарение на областната управа провеждаме много строг режим на охрана. Това се прави от години и се надявам да възпрем иманярите, които стават все по-нагли. Дано успеем да го опазим от набезите им.

В Белене стартира голям проект за частично възстановяване на кастела Димум и на античната митница. Там гостите ще бъдат на 9 септември, същия ден те ще посетят и античния град Нове край Свищов. Крепостта Сторгозия е в много добро състояние. Тя се поддържа редовно от двама охранители-градинари.

Колегата Петър Бънов в съавторство с археолога Владимир Найденов имат готовност да отпечатат един прекрасен каталог „Антична бронзова пластика”, който се надяваме да издадем със средства от Министерството на финансите. Започнахме работа и върху дипляна на български и английски език за Улпия Ескус.

Имаме много идеи, ще положим много труд за реализирането им, за да се възползваме от възможността за голяма реклама не само на нашия музей, а и на цялата област. Затова г-н Новкиришки и неговите заместници са много тясно ангажирани. С тях вече няколко пъти обикаляме обектите и им благодаря за огромната подкрепа.

Кой е основен домакин на форума?

–  Лимес конгрес в една държава не може да се проведе без подкрепата на правителството. В България той ще бъде под егидата на министър-председателя Бойко Борисов. Първо правителството трябва да даде съгласието за провеждането на този конгрес, което значи че се обвързва финансово за неговото провеждане. След това съответната институция – в случая Археологическия музей към БАН, кандидатства  за домакинство. Решението България да е домакин е взето през 2009 г. на последния форум в такъв формат. Домакин на научните четения ще бъде Община Русе. В дните от 4 до 11 септеври участниците ще посетят всички значими крепости и кастели по границата на река Дунав.

В Русе ще бъде представена обща изложба, в която ще участва и нашият музей. Тя ще покаже бита на римския войник. Експонатите от изложбата ще бъдат включени в луксозен каталог.

Освен добрата презентация на културно-историческото богатство, какво друго можем да очакваме от провеждането на световния форум в България?

–  Можем да очакваме съобщения за нови исторически открития, направени от специалисти по римска история от всички райони на света. За българските музейни специалисти това безспорно е голям шанс да се запознаят с  големи научни открития, които обичайно се представят на такива световни форуми. Освен това всичко представено като научни съобщения и доклади ще бъде издадено в сборник на няколко езика.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...