Акценти
Начало / Здравеопазване / Личните лекари вече издават направления за високоспециализирани изследвания

Личните лекари вече издават направления за високоспециализирани изследвания

С новите разпоредби на НРД 2012 общопрактикуващите лекари поемат част от дейностите по диспансеризацията на лица над 18 години. Затова от тази година те могат да издават направления за високоспециализирана медицинска дейност, на което досега нямаха право. Тук влизат ехокартиографии, електромиографии, електроенцефалографии.

Досега лица над 18 години със заболявания, за едни от които подлежат на диспансерно наблюдение при личния лекар, а за други – при лекар специалист, диспансеризацията се водеше задължително от специалиста. От тази година диспансеризацията се води от личния лекар, ако заболяванията са от един клас. Освен ако пациентът не декларира, че иска да бъде наблюдаван от специалист. Презумцията да се направи това е да се облекчи достъпа до диспансерна помощ на пациентите в по-малките населени места, където няма специалисти, обясниха от Здравната каса.

Друга промяна, която влиза в сила с новия рамков договор и касае отново диспансеризацията, е в отчитането на диспансерна година. Досега при първоначална диспансеризация това ставаше от датата на регистрация . При новия начин отчитането ще става за календарна година. Това означава, че общият брой прегледи, изследвания и консултации за новодиспансеризирания пациент за съответната календарна година се определя пропорционално на оставащите месеци до края на годината.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...