Начало / Култура / Плевенчанката Пламена Мангова с приз „Златно перо”

Плевенчанката Пламена Мангова с приз „Златно перо”

С отличието „Златно перо“, което се присъжда за принос към българската култура и изкуство,  тази година ще бъде отличена феноменалната пианистка, плевенчанката Пламена Мангова. Сред носителите на приза за 2019 година блестят още имената на емблематичния певец Васил Найденов, писателката Здравка Евтимова, актьора Владимир Пенев, изтъкнатия композитор Стефан Димитров, джазмена Ангел Заберски, диригента Юли Дамянов и други изтъкнати творци.

Тази година призовете ще бъдат връчени на тържествена церемония, която ще се състои на 22 май в центъра на столицата. Едно от отличията се присъжда на амбициозния екип на Софийската филхармония, по повод 90-годишнината на оркестъра. Като символ на дълбоката признателност на организаторите към приноса на тези творци в сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката, отличените ще получат изящната брошка във формата на писец, която се изработва от 24-каратово злато.

Програмата на церемонията включва изпълнения на някои от артистите – носители на почетния знак, а началото на церемонията ще дадат звънките гласове на децата от вокална група „Сладки пуканки“ с Химна на Кирил и Методий. Водещ на събитието ще бъде журналистът от Classic FM радио и водещ на радиопредаването „Сутрешно кафе“ Георги Митов – Геми.

По традиция една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Classic FM радио, което тази година навършва 25 години в ефир. Изборът на публиката за носителя на 24-тия почетен знак ще бъде обявен на самата церемония утре.

Инициатори на наградата  „Златно перо“ са агенция „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио.  Церемонията се провежда с подкрепата на Министерството на културата.

 

Прочетете също:

Децата до 14 години ще пътуват с безплатни карти в градския транспорт

От 1 февруари децата до 14 навършени години в Плевен вече ще пътуват безплатно по ...