Начало / Икономика / Любка Александрова след градушката вчера: Огромни са щетите за земеделските стопани

Любка Александрова след градушката вчера: Огромни са щетите за земеделските стопани

Земеделска продукция е унищожена на 100% в селата   Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и град Левски

 Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката и бурята, която се разрази вчера.  Силно засегнати  са  селата   Асеновци, Малчика, Аспарухово, Козар Белене и град Левски. Това съобщи днес кметът на община Левски Любка Александрова.

Тя информира, че от днес засегнатите стопани могат да подават заявления за оценка на щети, за да станат ясни  реалните загуби, които ще претърпят земеделските производители.

„Изключително поразени са и градините на хората в населените места и  те подават сигнали за частните си градини и стопанства в чертите на населените места. За щастие сега няма силно увредени къщи, цигли, настилки, но щетите, които са нанесени на икономиката много дълго време ще бъдат преодолявани”, отбеляза Александрова.

Кметът на Левски уточни, че огледите не са спирали, днес приключват комисиите в с.Българене, което беше засегнато от градушката преди седмица.

„Разговарях с шефа на областната земеделска дирекция. От утре ще има комисии, които ще оценяват  и щетите в землищата. След ден-два ще имаме по-ясна представа за реалния размер на  загубите. В момента разчистваме улиците, там където има нанос на кал и паднали дървета. Заедно с градушката бурята вчера изкорени и изпочупи доста дървета в Асеновци и наводни  главната улица в Малчика.  Работим сериозно, но след като за трета поредна година  община Левски ,  и общините Летница , Свищов и  Пордим са толкова сериозно засегнати от градушките, за този регион трябва сериозно да се помисли, а не само да разчитаме на застрахователи  и на това до колко може държавата да помага”, подчерта Любка Александрова.

Според нея е необходимо държавата да разработи политики за района.”Вече е видно,че трябва да се построят площадки за разбиване на градоносни облаци. В противен случай се опасявам ,че от догодина застрахователите няма да искат да застраховат повече нашите площи  и нашите населени меса или ще го правят при непосилно високи застрахователи премии, което ще затрудни хората допълнително”, отбеляза Александрова.

По думите й, има опасност районът още повече да се обезлюди, ако няма сериозна държавна политика за защита от подобни бедствия, тъй като единственият сериозно развит поминък в тези общини е земеделието. „Чувам хората да  казват, че ще се откажат да се занимават със земеделие, а отказвайки се да се занимават със земеделие поради случващите се неща, те  ще потърсят препитание в чужбина или някъде другаде…а това не е добро”, отбеляза Любка Александрова.

Прочетете също:

Предстои избор на превозвачи по четири автобусни линии от квотата на Община Плевен

Да бъде обявена обществена поръчка за превоз на пътници по автобусни линии от републиканската, областната ...