Начало / Култура / Плевенчанката Калина Серафимова с пореден фотографски проект в подкрепа на бебеносенето

Плевенчанката Калина Серафимова с пореден фотографски проект в подкрепа на бебеносенето

„Бебеносеща София“ е последният проект на Калина Серафимова, който е подкрепен по програма „Творчески инициативи”от Национален фонд „Култура”. Тя отново работи със своята приятелка  Станислава Славчева, с която в три поредни години (2018, 2019 и 2020 г.) осъществяват три издания на „Бебеносещ календар”, а всички приходи от продажбата му са дарени на Българската Коледа. „Бебеносеща София” е естествено продължение на работата за популяризиране на бебеносенето в България.

Снимките ни показват забележителностите на София, като Храм-паметника „Св. Александър Невски”, Националния исторически музей, Ротондата, бул. „Витоша”, Националната библиотека, Камбаните, двореца „Врана”, Ботаническата градина, Боянската църква, Бизнес парка… Във всяка сесия се съчетават подходящ модел носилка – тъкан или еластичен слинг, ергономична или хибридна раница и мей-тай, съобразена с възрастта на детето, със символиката и цветовете на мястото. „Изключително съм щастлива – казва Калина, – че получих разрешение и съдействие за снимки в тези музеи и забележителности, както и в софийското метро. Мисля, че по този начин сесиите станаха по-различни и пълноценни, и дават по-цялостна картина на града и неговите красиви места”.

„В Бебеносеща София заснех 16 сесии на емблематични места в града – споделя Калина. – Чрез тях искам да покажа столицата като туристическа дестинация и град, богат на история и красиви места”. Пред обектива й отново застават известни родители: Весела Бабинова и Владимир Зомбори, Евелин Костова, Петя Дикова и Илиян Любомиров, Вики Терзийска, Златина и Симеон Гълъбови, Деси Цонева и Константина Живова… Убедена, че чрез тях идеята за бебеносенето ще стигне до по-голям кръг семейства и ще разбие стереотипите и старите виждания за това удобство, Калина изказва благодарност на всички участници за тяхната готовност да се включат в тази инициатива.

Когато противоепидемичните мерки позволят, ще бъде организиранa интерактивна изложба. Тогава всеки посетител ще може не само да се наслади на най-добрите фотографии от проекта, но и да получи консултация по бебеносене, да тества различни ергномични носилки. А дотогава проектът може да се разгледа на https://kalinaserafimova.com/bebenoseshta-sofia

Превърнала хобито си в професия, Калина Серафимова вярва, че трябва да реализира собствените си творчески проекти, да приема нови предизвикателства, запазвайки удоволствието от това, което прави.

Калина Серафимова е родена в артистично семейство и от малка се среща с различни видове изкуство. Родителите ѝ са музиканти и тя получава средно музикално образование по ударни инструменти като ученичка на баща си Симеон Серафимов. Калина завършва средно образование с две дипломи: от музикалното училище и от Техникум по механоелектротехника в гр. Плевен. През 1999 г. се премества в София, завършва Университета за национално и световно стопанство със специалност Маркетинг и около 7 години работи в сферата на търговията. След това прекарва още 10 години в подготовка и управление на проекти по европейски програми и маркетинг на частен университет.

Любовта към фотографията се заражда през 2009 г., когато си купува първия професионален апарат и се записва да учи в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. От 2016 г. фотографията става нейно основното занимание, а в резултат на постоянния й стремеж за усъвършенстване и развитие, професионалните й ангажименти стават все повече и повече. През 2020 г. е и лектор по детска фотография във Photoschool.bg.

Основният фокус на Калина са художествените детски и семейни фотосесии и събития.  В работата си се стреми към постоянно усъвършенстване, изучаване на тенденциите във фотографията в световен мащаб, усвояване на нови похвати за заснемане и обработване на изображенията. Редовно участва във фотографски пленери, работилници и уебинари. Регулярно работи по два благотворителни проекта: „Бебеносещ календар”, който до момента има 3 издания и над 11 000 лв., дарени на Българската Коледа, и „На светло” – проект в подкрепа на кърменето на публични места.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...