Акценти
Начало / Общество / Плевенчани почетоха днес пазителите на българския дух и българското слово

Плевенчани почетоха днес пазителите на българския дух и българското слово

Пред паметника на Патриарха на българската литература Иван Вазов, днес плевенчани почетоха пазителите на българската народност, на българския дух и българското слово. Млади гвардейци от ОУ „Д-р Петър Берон” застанаха в почетен караул пред паметника на Иван Вазов, а младите възрожденци от НУ „Христо Ботев” бяха на чело  на събралите се ученици и граждани.

Тържеството по повод Деня на народните будители започна с молебен, отслужен от плевенски свещеници. След което прозвучаха патриотични песни в изпълнение на хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска.

С поздрав по повод празника  се обърна Милен Яков, изпълняващ длъжността кмет на Плевен. Той подчерта, че Денят на народните будители е ден на почит и признателност към просветителите и пазителите на духа, но и ден за размисъл за ценностите на нашето общество, за добродетелите на нашия народ.Той призова по-често да се докосваме до магията на фолклора ни, до безценното послание на  книгата, до магията на музиката, хармонията на картината, дръзката научна мисъл.

Приветствие поднесе и зам.-областният управител Красимир Трифонов, който постави акцент върху безценното наследство, което са ни оставили нашите предци. Дълъг е списъкът на революционерите, просветителите, учените, които са блестящ пример за просветителство, национална идентичност и несломима мощ, чийто път продължават съвременните учители, дейци на културата, писатели, всички, работещи в духовната сфера, подчерта той и призова да пазим и предаваме този просветителски дух.

Ученици, представители на институции, дейци на културата и просветата, политици и общественици положиха цветя пред паметника на Иван Вазов.

Тържеството завърши с изпълнения на Общинския духов оркестър под диригентството на Пламен Марков.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...