Акценти
Начало / Политика / Преди балотажа: Кой застана официално зад Спартански и кой зад Петров

Преди балотажа: Кой застана официално зад Спартански и кой зад Петров

Ден преди съботата за размисъл вече е ясна официалната подкрепа за двамата кандидати за кмет на Плевен, които тази неделя ще се явят на балотаж.

Зад кандидатиралия се като независим Георг Спартански застанаха официално пет формации. Освен Местна коалиция „Демократична България – Обединение”, чиято подкрепа Спартански имаше още за първия тур, сега зад него застават още ПП АБВ,  ЗС „Александър Стамболийски”, БЗНС, НФСБ. Представители на всички тези формации излязоха официално и призоваха своите симпатизанти да подкрепят на втория тур Георг Спартански.

За кандидата на ГЕРБ Мирослав Петров, очаквано официална подкрепа заявиха от ВМРО.  Освен воеводите, призив да се гласува за Петров отправиха  и от МК „Ние, гражданите”.

Къде са БСП, обаче? От предизборния щаб на левицата в Плевен излязоха с декларация, в която призоваха плевенчани да гласуват по съвест. В същото време кандидатът им за кмет Илиян Йончев ползва същия този текст на декларацията, но я разшири така, че недвусмислено прикани за подкрепа на кандидата на ГЕРБ. Така че левият избирател ще трябва да реши дали да слуша съвестта си когато влезе в тъмната стаичка, или да следва посоченото от Йончев. Да припомним, че през 2015 г. БСП застана категорично зад Спартански, който беше на балотаж отново с кандидат на ГЕРБ.

Без официално изказана през тези дни позиция е  ДПС. Но ако следваме логиката на предизборната им програма, изградена на искането за промяна, по-скоро се очаква техните избиратели да дадат подкрепата си за кандидата на ГЕРБ.

В крайна сметка решението ще е на плевенчани. И колкото по-голяма е активността в изборния ден, толкова по-малко влияние върху резултата ще има вероятният купен и упражнен под натиск вот.

Първия тур двамата кандидати завършиха с резултат 36.9% гласували за Георг Спартански и 30.29% – за Мирослав Петров, или с разлика от 3 325 гласа.

Броячът вече е нулиран. В неделя започва новото броене на гласовете.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...