Начало / Общество / Плевенчани искат прекъсване на връзката медии – бизнес – политика

Плевенчани искат прекъсване на връзката медии – бизнес – политика

5422

Медийната среда в регионалните градове в Северна България функционира нормално спрямо случващото се в останалата част от страната. Това стана ясно след среща с активни граждани в Регионалната библиотека в Плевен, организирана от Европейската инициатива за медиен плурализъм и MoveBG, информират организаторите. Срещата е част от разяснителна кампания за инициативата, предоставяща възможност на журналистите и гражданите сами да изискат директно от ЕП на европейско ниво да се прекратят връзките медии – бизнес – политика. На сайта на ЕК вече тече подписка, в която, за да се гарантира достоверността и независимостта на информацията в медиите, до 17 август трябва да се включат минимум 1 милион души от 7 европейски държави. Неприкосновеността на личните данни в подписката е гарантирана от ЕК.

Присъстващите на срещата се обединиха около мнението, че в града почти липсват случаи на оклеветяване на граждани от журналисти и те имат свободата да пишат материалите си по убеждение. Заради липсата на капацитет за ползване на експертно мнение при отразяване на събитията от местните медии обаче, повечето от участниците заявиха, че често предпочитат да се информират от националните медии. В тях обаче имат ограничено доверие, заради твърденията за политическата и икономическата им обвързаност.

5414

Като изход от ситуацията плевенчани посочиха мерки за създаването на  Закон, който да обхваща дейността не само на радиото и телевизията, но и на печатните и интернет медиите, и който закон да се обвърже и с ролята на рекламодателите и държавата като основен източник на приходи за медиите. Освен това според присъстващите, за упражняване на журналистическата професия трябва да се изисква лиценз, за да има инструмент, който да гарантира тяхната обективност.

Към момента обаче такива изисквания няма и в нито една европейска директива. По думите на Лоренцо Марсили, един от създателите на Инициативата, Делян Пеевски, Силвио Берлускони и Рупърт Мърдок са само имена, които се възползват от дълбоки пропуски в Европейското законодателство и затова гражданите на стария континент трябва да изискат и подкрепят промяната.

В подкрепа на инициативата до момента са се присъединили над 100 европейски организации, а една от най-големите рекламни агенции в света Saatchi&Saatchi изготви безплатно рекламната й кампания – www.altphabet.org

 

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

Един коментар

  1. Къде може да се разпишем ? Убава статия но … непълна