Акценти
Начало / Образование / Плевенското сдружение „Артилерия“ внесе предложение за изучаване на предмета „Родолюбие“

Плевенското сдружение „Артилерия“ внесе предложение за изучаване на предмета „Родолюбие“

Сдружение Артилерия

Предложение за изучаване на учебната дисциплина „Родолюбие“ е внесло в Парламентарната комисия по образование и наука плевенското сдружение „Артилерия – ген. Владимир Вазов“. Това съобщи пред медиите председателят сдружението о.р.подп. Радослав Георгиев. Подобно предложение се внася за трети път, като до този момент не е имало резултат. Георгиев посочи още, че сега е наистина подходящият момент за внасянето на подобно искане, тъй като текат промени по законите, свързани с българското образование. По негови думи в настоящия исторически момент за България все по-голяма значение за обучението и възпитанието на подрастващото поколение придобиват понятията като национална идентичност и национална принадлежност. Именно затова от сдружението смятат, че въвеждането на учебната дисциплина „Родолюбие“ ще утвърди националното самосъзнание на учениците и ще интегрира знанията, уменията и отношението им.
Сред основните цели, към които се стремят от сдружението с въвеждането на новият предмет, е, възпитаването на чувство на признание и преклонение към България и всичко българско, на съпричастност при определянето на националната идентичност и принадлежност на учениците.
Учебната дисциплина ще включва запознаване в концентриран вид с върховете в историческото ни развитие, с ценните видове от нашата флора и фауна, със специфичните ни географски условия, с постиженията в националната ни култура и спорт, обясни още Георгиев. Специално внимание е обърнато на овладяването на знания, свързани с националната защита, разглеждана като военна и гражданска. Същност и психология на лидерството са други акценти, които трябва да бъдат изучавани по новата дисциплина, според представителите на местното сдружение.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...