Начало / Спорт / Плевенски шахматисти водят в три от групите в турнира от веригата „Млад гросмайстор“

Плевенски шахматисти водят в три от групите в турнира от веригата „Млад гросмайстор“

Общо 49 шахматисти от Плевен, Велико Търново, Враца и Червен бряг си оспорваха първите места в поредното издание на „Млад гросмайстор“, което се проведе на 16 и 17 февруари в града ни. Турнирът се организира и провежда от СКШ „Плевен 21“, партньор в проекта „Надеждите на България“. До края на февруари предстои да се проведат надпреварите и в другите градове – партньори Варна, Шумен, Пловдив и Благоевград. След изиграването и на петия турнир ще стане ясно  кои са 16-те финалисти от петте града, организатори на веригата. Така общо 80 от участниците в състезанията ще придобият правото да се явят на финален турнир в Трявна, който ще се проведе от 10 до 12 май.

По регламент състезанието в Плевен се проведе в седем кръга в две групи. Първата излъчва победители до 8 и до 10 години, общо момичета и момчета, а втората- до 12 и до 16 години, общо момичета и момчета.

При най-малките участници до 8 години отново победител е момиче. Този път най-много точки събра Емилия Петрова, първокласничка от НУ „Христо Ботев“ Плевен. С актив от 4 точки тя изпревари по допълнителни показатели Никола Николов от Велико Търново, който финишира със същия актив. Третата награда взе Преслав Вельов от Червен бряг с 3,5 точки. Четвърта със същия актив остана Ева Русева от Плевен, победителка в две от предишните надпревари.

При 10-годишните първото място спечели гост от Враца – Георги Игнатов с категоричния резултат 6,5 точки от 7 възможни. Талантливото момче завърши наравно само партията си с Михаил Кирков от Плевен, победител в турнира през януари. Плевенският шахматист зае второто място, а трети се нареди неговият съотборник Валентин Митев –  първенец от месец декември с 5,5 натрупани точки. Друг състезател на Враца пък спечели четвъртата награда – Стивън Василев със същия актив.

В групата до 12 години пълен триумф постигнаха плевенските момчета, които окупираха първите четири места. Най-добро представяне направи Давид Цветанов от ОУ „Йордан Йовков“ с 4 точки, за който това е втора победа от веригата. С 4 точки след него се нареди Владимир Върбанов, също двукратен победител от предишни издания. Никола Николов спечели третата награда с 4 точки, а Стилиян Нановски се нареди четвърти с 3,5 точки.

При 16-годишните отново на върха застана Емил Стефанов от Велико Търново, който е единственият трикратен победител. Държавният шампион до 14 години за 2012 год. събра общо 6 точки. Така с три първи и едно второ място амбициозният състезател на ШК „Етър“ Велико Търново си подсигури участие на финала в Трявна и през март може и да не участва в петия турнир. Втора се класира неговата съотборничка Ива Пенчева с 5,5 точки. Третата позиция остана за плевенчанина Дарио Дерешки, натрупал 5 точки, а четвърта се нареди Никол Илиева, също от Плевен, с 4,5 точки.

Класиралите се до 4 място във всички възрастови групи бяха наградени с преведени на български шахматни учебници, специално издадени от проекта. Грамоти получиха и всички участници в турнира.

Последният решаващ пети турнир ще се проведе на 16 и 17 март в хотел „Балкан“ Плевен и ще стартира в 10.00 ч. в съботния ден. Преди него състезателите на СКШ „Плевен 21“ водят в 3 от групите и имат шансове да спечелят 12 от 16-те места, даващи право на участие в Трявна през май. Там ще бъдат допуснати да се включат и шахматисти, които не са успяли да спечелят квоти, като условията за тях е да са играли в поне 3 турнира от веригата, и да заплатят своите разноски по престоя. В Трявна ще се определят най-достойните шахматисти, които ще представят страната ни на традиционния международен фестивал „Надеждите на света“, провеждащ се във Варна през месец юни.

На снимката: победителите от четирите възрастови групи с главния съдия Христинка Илиева

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...