Акценти
Начало / Икономика / Подписаха договора за финансиране на проекта “Магията на долината на Панега”

Подписаха договора за финансиране на проекта “Магията на долината на Панега”

Ръководителят на Управляващия орган на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. Деница Николова подписа договори с 13 общини, между които и Луковит, за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата. Получилите финансиране проекти са по схема „Подкрепа за развитие на регионалния туристически продукт и маркетинг на дестинации ІІ“. С тяхна помощ ще бъде стимулирано развитието и популяризирането на туризма в общините: Луковит, Исперих, Столична, Варна, Провадия, Кюстендил, Мирково, Девин, Благоевград, Велинград, Любимец, Дупница и Пещера, уточняват от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Изискване беше кандидатстването да се осъществи чрез партньорство между най-малко три общини. По желание, в него можеше да бъде включено и местно, регионално или национално туристическо сдружение. Проектът “Магията на долината на Панега”, в който участват общините Луковит, Ябланица и Червен бряг, беше класиран на шесто място и получава финансиране от 460 122 лева. Основната задача е разработването на нова туристическа дестинация, обхващаща територията на трите общини, и популяризиране на туристическите забележителности.

“Магията на долината на Панега” ще представлява съвкупност от три маршрута, които ще бъдат свързани един с друг. По своето протежение те ще предоставят възможност за осъществяване на познавателен тип туризъм, съчетан с възможностите, предлагани от еко-пътеки и отделни места за престой и бивакуване. Усилията са насочени към обособяването на района на Луковит – Ябланица и Червен бряг като атрактивна туристическа дестинация от съвременен тип. В хода на изпълнение на дейностите по проекта ще бъдат проведени различни по своя характер публични прояви и поредица от информационни събития, които не само ще предизвикат обществения интерес, но и ще създадат качествено нови условия за развитие на туристическия потенциал в неговата цялостност. Всички те целят не само популяризиране на създадената нова дестинация, маршрути и пакети, но и налагане на новия бранд “Магията на долината на Панега”.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...