Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенският ХАЙФУ център ще участва в европейско сравнително проучване

Плевенският ХАЙФУ център ще участва в европейско сравнително проучване

ХАЙФУ центърът към МБАЛ „Св. Марина” – Плевен, ще е един от четирите в Европа, които ще са водещи в сравнително проучване при лечението на миомна болест. Проучването ще проследи клиничните, социалните и финансовите резултати при лечение на миомна болест с отворена хирургия, с лапароскопска и чрез ХАЙФУ лечение. Другите три водещи центрове ще са тези в Барселона, Франкфурт и Бон.

Решението за това проучване е взето по време на Третата международна конференция на Международното дружество по минимално инвазивна и неинвазивна медицина, която се проведе от 13 до 18 юли в Китай. По време на форума са представени резултатите от подобно проучване, което сравнява лапароскопска и отворена хирургия с ХАЙФУ лечение при миомна болест. В него ясно се показва, че пациентите, лекувани с ХАЙФУ в азиатски центрове, много бързо се връщат към нормален социален живот – за 3.8 дни, носят по-нисък разход за здравната система и имат под 1 % усложнения, сравнено с хирургично лекуваните болни в Европа. Резултатите от това проучване са публикувани тази година в British Journal of Obstetrics and Gynecology.

На снимката: Доц. Димитров (Ръководител на ХАЙФУ център МБАЛ „Св. Марина“-Плевен), проф. Свен Бейкър (Директор на the Women’s Hospital at the Goethe University of Frankfurt ) и Ксианг Пенг (Чонгкинг, Китай)

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...