Акценти
Начало / Здравеопазване / Плевенски хирург отново е избран в УС на Асоциацията по минимално инвазивна медицина

Плевенски хирург отново е избран в УС на Асоциацията по минимално инвазивна медицина

Доц. д-р Добромир Димитров, зам.-декан на Факултет „Медицина“ и Ръководител на ХАЙФУ Център “Света Марина“ – Плевен, е преизбран за член на Управителния съвет на Международната Асоциация по минимално инвазивна и неинвазивна медицина за нов мандат от 4 години. За президент на Асоциацията е избран проф. д-р Дейвид Гранстон, от Оксфорд, Англия. Изборът на новото ръководство е станало по време на Третата международна конференция на Международното дружество по минимално инвазивна и неинвазивна медицина, която се е провела от 13 до 18 юли в град Чонгкинг, Китай.

Във форума в Китай са участвали над 350 лекари-специалисти от над 20 страни. Медицински университет – Плевен, за поредна година е представен от доц. д-р Добромир Димитров. Изнесените по време на форума научни доклади са изцяло в областта на различни минамално инвазивни и неинвазивни подходи за лечение като: роботизирана хирургия, лапароскопска хирургия, ХАЙФУ (високо интензивен фокусиран ултразвук) лечение, радиочестотна аблация, крио аблация и др.

Доц. д-р Добромир Димитров е представил пред международната аудитория сравнителен анализ на клиничните резултати при използването на ХАЙФУ лечение на пациенти с авансирал рак на панкреаса между ХАЙФУ Център “Света Марина“  – Плевен и Втора партньорска болница на Чонгкингския Медицински Университет. Анализът на резултатите показва изключително оптимистични ефекти за пациентите и в същото време еднакво ниво на успеваемост между плевенския и китайския ХАЙФУ екип, който се отличава с 15-годишен опит. Това доказва, че екипът на ХАЙФУ Център “Света Марина“ -Плевен напълно е овладял технологията и може равностойно да я използва при лечението на български и европейски пациенти. Резултатите показват също, че симптомите от болка, която е най-значима при тези пациенти, са намалели значително или са напълно изчезнали. Средната продължителност на преживяемост, измерена след провеждането на ХАЙФУ процедурата, е над 9 месеца. Лечението с ХАЙФУ технологията се провежда синхронно с химиотерапия по схема.

На снимката: Доц. Димитров и Джеймс Кенеди (Оксфорд, Англия), който през 2005 г. чрез статия в списание Nature прави световно достояние възможностите на ХАЙФУ терапията при солидните тумори

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...