Начало / Образование / В седем плевенски училища ще подготвят учениците да се справят с агресията

В седем плевенски училища ще подготвят учениците да се справят с агресията

Проект, насочен срещу агресията сред младите хора, се реализира в седем плевенски училища. В тях се учат около 1 500 ученици на възраст между 14 и 19 години и целта на проекта е да се променят нагласите на тези ученици към проявите на физическа или психическа агресия, а също да възпитат умения за ефективно общуване и решаване на конфликти.

Проектът „Отвори очи! Светът е цветен!” се реализира от сдружение „ОбзорАрт” – Плевен и се финансира от Министерството на младежта и спорта по национална програма, насочена срещу насилието.

В рамките на проекта, който е с продължителност три месеца, е проведено анкетно проучване сред учениците за информираността им по темата за агресията и нагласите им за противодействие.  „Анализът на резултатите показа, че над 90% от анкетираните са били свидетели на агресия и то почти ежеденевно, като решение на конфликти, възникнали между тях. Младежите са изправени пред нелеката задача да избират или да бъдат аутсайдери и потенциални жертви, или да се присъединят с пасивно или активно одобрение към агресорите, за да се чувстват защитени”, каза на пресконференция днес Мила Пендичева, ръководител на проекта. Младите хора от целевата група са оценили агресията като начин за себеутвърждаване. В същото време са показали, че нямат инструменти за реакция и противопоставяне.

„Когато има някакъв сблъсък или някакъв конфликт, ние не знаем как да постъпим. Повечето предпочитат да стоят настрани и да не се намесват, тъй като самите те могат накрая да си изпатят. Повечето пъти, когато се обърнем към педагогическия съветник, нищо не се променя и това се повтаря. Ако се обърнем към органите на реда, пак нищо не се получава”, разказа 11-токласничката Ивона Димова.

Проектът ще използва различни форми, за да бъдат променени тези нагласи, да създадем условия младежите да говорят за проблемите си и да се научат да разрешават конфликти без агресия, обясни Даниела Димитрова, която ще е обучител по проекта. Предвидено е обучение по ефективно общуване и решаване на конфликти, и обучение чрез формите на изкуството – форум театър и творческо писане. Най-сполучливите послания, създадени  по време на заниманията за творческо писане, ще бъдат разпространени чрез флаери сред широк кръг от млади хора,за да популяризираме каузата „Не на насилието”, уточни Пендичева. Ще бъде създаден също филм, отразяващ дейностите по проекта, който ще бъде популяризиран сред учениците.

Предвидено е обучение на лидери – група от 24 млади хора, доказали на практика своите умения по ефективно общуване, както и създаване на младежки дискусионен клуб към сдружение „ОбзорАрт”. През септември ще бъде организирана кръгла маса по темата.

Проектът е само старт в подготовката на ученици и учители по проблема с агресията. Той ще е отворена врата и към други училища в града за преодоляване на безучастието към агресията и алтернатива за себеутвърждаване без агресия, казаха участниците в него.

Прочетете също:

В ОУ „Васил Левски” в Плевен почетоха паметта на патрона си

Пред  паметника на Васил Левски в двора на едноименното училището в Плевен днес се проведе ...