Акценти
Начало / Крими / Плевенският окръжен съд оправда кмет, разрешил сеч в землището на Пордим

Плевенският окръжен съд оправда кмет, разрешил сеч в землището на Пордим

След като разгледа наказателното дело от общ характер, образувано по обвинителен акт на Окръжна прокуратура Плевен, против С.И.О. кмет на с.О., Окръжен съд – Плевен постанови оправдателна присъда.

С.И.О. е обвинен, че на 11.09.2017 г. в с.О., обл.Плевен, в качеството му на кмет на селото, превишил правата си, като разрешил на Х.И.Г. от гр.Л., Плевенска обл., да извърши добив и транспортиране на дървесина, общинска собственост на Община Пордим, каквито правомощия той нямал, а същите били от компетентността на Общински съвет – Пордим и на оправомощени от директора на Държавно горско стопанство – П. служители в стопанството. Горното е извършил с цел да набави за Х.И.Г. от гр.Л. облага в размер на 8250 лева, явяваща се пазарната стойност на незаконно добитата дървесина и от това са настъпили значителни вредни последици за Общината, в размер на 9750 лева, представляваща сума от пазарната стойност на дървесината и нанесената щета от незаконно отсечените дървета.

След разпит на явил се свидетел, подсъдимият е дал обяснение по делото и поради липсата на доказателствени искания от страните, съдебното следствие е приключило и е даден ход на делото по същество. Постановена е присъда, с която подсъдимия С.И.О. е признат за невинен,  поради което и на основание чл.304 от НПК е оправдан по повдигнатото му обвинение.

Съдът е отхвърлил предявения граждански иск от Кмета на община Пордим срещу подсъдимия С.И.О. в размер на 9750 лева, ведно със законна лихва от датата на увреждането до окончателното изплащане.

Присъдата може да се обжалва или протестира пред Апелативен съд Велико Търново в 15-дневен срок от днес.

Мярката за неотклонение на подсъдимия остава същата – „Подписка“.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...