Акценти
Начало / Култура / Плевенска фирма пази крепостта „Трапезица“ във Велико Търново от иманярите

Плевенска фирма пази крепостта „Трапезица“ във Велико Търново от иманярите

трапезица

Плевенска фирма пази крепостта „Трапезица“ от иманярски набези, информира за Радио “Фокус“ – Велико Търново археологът доц. д-р Мирко Робов. Фирмата е осигурена от Министерство на културата. Охраната е денонощна и непрекъснато прави обходи. Археологът изтъква, че всеки археологически резерват е привлекателен и атрактивен археологическите обект. „Трапезица“ е охранявана много строго от 3 години и иманярски посегателства от тогава няма.

Обектът е бил интересен за иманярите още по време на турското робство, свидетелства д-р Васил Берон. Набезите продължили, докато иманярите открили първата от църквите на хълма. Тогава тръгнал поклоннически поток и поради страх от смъртно наказание, управителят на Царевец, тоест на Хисаря – Турчина, забранил иманярските дейности на „Трапезица“, тъй като тя останала християнска територия, незаселена от турци след падане на Търново, и е била атрактивна за такива иманярски набези, разказва доц. д-р Мирко Робов.

От там са произлезли и много легенди за подземни монетарници, за царската стъпка като нишан, свързан с подземни галерии и скъпи съкровища, царската стъпка, която е в началото на южната порта на крепостта, поясни археологът.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...