Акценти
Начало / Икономика / Пет разрешителни за работа на младежи до 18 години са издадени от началото на годината в Плевен

Пет разрешителни за работа на младежи до 18 години са издадени от началото на годината в Плевен

На 12 юни е Световният ден срещу експлоатация на детския труд, който се отбелязва за 11-та поредна година. През тази година фокусът пада върху детския труд в собственото домакинство или това на трети лица.

От Международната организация на труда обръщат внимание на ролята на правителствата за осигуряване на законодателна защита на детския труд, като се въведе пълна забрана за нощния труд, следи се строго за спазване на разрешените  работни часове, както и се упражнява постоянен контрол върху условията на труд.

Инспекцията по труда е тази, която контролира трудовата дейност на непълнолетните и издава разрешителни за наемането им на работа. От началото на годината Инспекцията по труда в Плевен е издала пет разрешителни за наемане на младежи до 18 години, научихме от Валентина Вълчанова, временно изпълняваща длъжността директор на плевенската инспекция. Откази не са правени. Вълчанова припомни, че през миналата година общият брой на поисканети разрешителни е бил 25, като са отказани три искания за такива разрешителни.

Според закона работодателите са длъжни да подадат писмено искане преди да бъде сключен трудов договор с непълнолетно лице. Наемането на работа на лица под 18 г. без разрешение от Инспекцията по труда е престъпление.

При проверките, извършени през миналата година от трудовите инспектори, не са констатирани нарушения на изискването по наемането на непълнолетни на работа.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...