Акценти
Начало / Здравеопазване / Пет пъти повече са необходимите средства за ин витро процедури

Пет пъти повече са необходимите средства за ин витро процедури

Проблемът с репродуктивното здраве и финансирането на асистираната репродукция е стратегически за България, предвид демографската криза, смята известният български имунолог академик Богдан Петрунов, който с още 11 водещи имена в репродуктивната медицина участва в започналите днес в Плевен Дни на репродуктивната медицина. Не по-малко от пет пъти трябва да бъдат увеличени средствата, които заделя държавата за ин витро процедури, за да има качествена асистирана репродукция с реален резултат, категоричен е академикът.

Според него, две са страните на проблема с асистираната репродукция в България. Едната касае научно-изследователската дейност и работата на специалистите с двойките с репродуктивни проблеми. В това отношение България е на световно ниво. Голяма заслуга за това има Медицински център „Клиничен институт за репродуктивна медицина „Св. Елисавета” – Плевен, където доц. Емилияна Конова е създала школа и постигнатото от нея и екипът й е постижение от национален мащаб, категоричен бе акад. Петрунов. Огромният проблем, подчерта той, е начинът на финансиране на репродуктивната помощ. „Очевидно отделеното в момента от държавата не стига, предвид увеличаващият се брой на двойките, които имат нужда от асистирана репродукция. За да се постигнат сериозни резултати, трябват много пари. Затова разделям проблема на две – професионалната помощ и средствата, необходими за нея”, обясни акад. Паунов и допълни, че това е стратегическа задача на държавата и на всяка цена трябва да се намерят средства за осъществяването на тази дейност, тъй като имаме възможност да го направим на много високо ниво.

В първия ден на Дните на репродуктивната медицина пленарните доклади бяха разделени в три секции – репродуктивна имунология, репродуктивна ендокринология и медицинска генетика. Работата на форума ще продължи и утре, когато е предвидено да се проведе и сесия, отворена за пациенти. В нея ще участват психолози и пациентски организации „Искам бебе”, „Зачатие” и „Усмихни се”. Утре е и официалното откриване на пътуващата изложба „Ангели с мисия ”,която е със снимки на деца, родени след ин витро процедури.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...