Акценти
Начало / Общество / Новият общ устройствен план на Плевен влиза в Общинския съвет след Нова година

Новият общ устройствен план на Плевен влиза в Общинския съвет след Нова година

Общият устройствен план на Плевен, по който се работи в момента, вероятно ще влезе за гласуване в Общинския съвет след Нова година. Това съобщи на пресконференция главният архитект на общината Трифон Иванов. Преди това обаче, има ред процедури, които трябва да бъдат спазени. Няма да бързаме, ще дадем максимална възможност на гражданите и на заинтересованите да се запознаят и изложат своето мнение, за да се получат максимално добри предложения с цел да се изготви адекватен общ план, който отговаря на потребностите на всички, беше категоричен арх. Иванов.

Той припомни и как се движи във времето организацията на нещата.

На 16 май тази година в община Плевен официално е представен предварителен проект на общия устройствен план. При разглеждането му от експертите на местната администрация са установени редица проблеми, които не са намерили адекватно решение в плана. Затова не са започнати и предвидените в закона за устройство на териториите процедури по съгласуване и приемане на плана, аргументира се главният архитект. Тогава всички материали са предоставени за обсъждане на много широк кръг експерти – Камарата на архитектите в България, на инженерите в инвестиционното проектиране, на Българската строителна камара. В периода от юни до август са се провели множество работни срещи и с проектантския колектив, на които са идентифицирани проблемите и са намерени начини за разрешаването им.

На 26 октомври е представен пълен комплект графични и текстови материали на общия устройствен план, в който са отстранени констатираните слабости. В този си вид планът е готов да продължи предвидените в закона процедури, допълни арх. Иванов. А следващите стъпки са оповестяване на плана на интернет страницата на община Плевен, след това съгласуване с всички заинтересовани централни и местни ведомства, както и с експлоатационните дружества. Следва обществено обсъждане, което ще бъде обявено на публични места, а после планът ще бъде разгледан от Експертния съвет по устройство на териториите. Едва след това ще се премине към приемане в Общинския съвет.

Действащият в момента план е от 1968 год., през 2001 год. е извършена само частична актуализация, която касае системите образувания и детските заведения. Иначе през годините са правени на два пъти опити планът, който по принцип е актуален максимум 15 години, да бъде променен.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...