Акценти
Начало / Здравеопазване / Пациентка стана майка след успешна операция на рак на шийката на матката с робот „Да Винчи”

Пациентка стана майка след успешна операция на рак на шийката на матката с робот „Да Винчи”

Тридесетгодишна пациентка стана майка, след като екип на проф. Григор Горчев извърши уникална за Източна Европа гинекологична операция с роботизираната система „Да Винчи” в Университетската болница в Плевен за отстраняване на рак на шийката на матката. Операцията беше извършена през месец септември 2010 г., като при сложната роботизирана интервенция за отстраняване на рака са съхранени репродуктивните функции на жената, която е била с един отстранен яйчник. Операцията по новия метод, приложен от проф. Горчев, се нарича роботизирана трахелектомия и е третата извършена в Европа.

След интервенцията за отстраняване на рака на шийката на матката, вторият яйчник на младата жена е бил повдигнат по-високо, за да не бъде засегнат от последвалата лъчетерапия. Целта е била след време пациентката да се подложи на ин витро процедура. Последвала е бременност по метода ин витро, а днес жената вече е щастлива майка на здраво дете.

На няколко научни форума в Европа и САЩ по роботизирана хирургия в гинекологията проф. Григор Горчев, Ректор на МУ – Плевен, представи на своите колеги сложната роботизирана гинекологична операция, извършена от неговия екип със системата „Да Винчи”.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...