Акценти
Начало / Култура / Пазете доброжелателството между народите и прославяйте красивия си град, завещаха в послание пазителите на крепостта „Сторгозия”

Пазете доброжелателството между народите и прославяйте красивия си град, завещаха в послание пазителите на крепостта „Сторгозия”

крепост Сторгозия

Днес на крепостта „Сторгозия” оживяха моменти от бита и културата на античния свят, разиграха се гладиаторски битки. Всичко това е част от възстановката, която е подготвена от студио „Златен век” по комплексния проект за развитие на устойчив туризъм в регион Плевен.

крепост Сторгозия

Спектакълът започна в 11 часа , когато губернаторът на провинция Долна Мизия връчи на кмета проф. Стойков послание за идните поколения, живеещи в благодатните земи на лимеса на Истър и в тучните поля на Мизия. „Съхранете сградите и храмовете, творенията на изкуството и занаятите. Пазете доброжелателството между народите и свещения мир на света. Множете успехите на благородните патриции и прославяйте красивия си град и провинция”, се казва в посланието, последните думи в което бяха : „уважавайте историята си”.

Кметът прие посланието, което губернаторът на провинцията му връчи, падайки на коляно, каквато е била традицията в онези времена. Гордеем се, че успяхме да съхраним това минало, отговори той.

След което заедно с областния управител Илиян Йончев и другите официални лица присъства на първите демонстрации на гладиаторска битка.

крепост Сторгозия

В друг кът в крепостта много любопитни събра майсторът на монети. До него на огнище се печаха ароматни питки, завъртя се и грънчарско колело.

крепост Сторгозия

Демонстрациите ще продължат през целия ден, като ще бъде представен пазар на роби, по време на който възниква инцидент с пиян пенсиониран легионер. Зрителите ще станат свидетели на арестуването му и затварянето му в дървена клетка.

За 16 часа е предвидена финалната  битка, когато авари и славяни нападат крепостта, след сражение и тежки загуби, легионът предава крепостта ит тя  влиза във владение на нашествениците.

крепост Сторгозия

крепост Сторгозия

крепост Сторгозия

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...