Акценти
Начало / Общество / Още 4 000 лева са дарени за паметника на Девета пехотна дивизия в Плевен

Още 4 000 лева са дарени за паметника на Девета пехотна дивизия в Плевен

Около 4 000 лв. са събрани след пресконференцията, която представители на сдружението „Героите на Дойран” дадоха в последния ден на месец юли във връзка с изграждането на паметник на Девета пехотна плевенска дивизия на площад „Свободата” в града ни. Това съобщи Иван Нинов, член на Управителния съвет на сдружението. Даренията са само от физически лица, включително и два превода от чужбина. Бизнесът засега не показва заинтересованост към проекта, коментира Нинов.

Той информира, че централната фигура от паметника – тази на ген. Владимир Вазов, се отлива. До края на седмицата ще бъдат готови като модел от глина и две от общо четирите войнишки фигури, които ще бъдат в основата на паметника.

Нинов е убеден, че паметникът ще бъде изграден въпреки всички трудности, с които се сблъскват. Все още не им достигат около 31 000 лв., но вярват, че ще успеят да ги съберат. Разчитат на съпричастност от депутатите, след като се завърнат от лятната си ваканция. В момента от сдружението търсят скеле, с което да демонтират два от елементите на сегашния постамент, за да бъде монтирана фигурата на ген. Вазов. Имали са една оферта за скеле, но на прекалено висока цена за доставка и монтаж, обясни Нинов и припомни, че за демонтажа, за подготовката на монтаж на фигурите и за поставяне на видеонаблюдение са предвидили между 7 и 10 хил. лв. Хубавото е, че вече ни потърсиха желаещи да се включат с доброволен труд, каза Иван Нинов.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...