Акценти
Начало / Икономика / По 100 проверки на месец са извършили трудовите инспектори

По 100 проверки на месец са извършили трудовите инспектори

За седемте месеца на тази година от Дирекция „Инспекция по труда” в Плевен са извършили 666 проверки. Това са средно по 100 проверки на месец, съобщи Борис Петков, директор на Инспекцията по труда.

В рамките на извършените проверки са констатирани 2 776 нарушения, като 1 499 са свързани с неспазване на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд, а 1 277 са нарушения на Кодекса на труда.

Борис Петков коментира, че се забелязва тенденция за намаляване на нарушенията, свързани с трудовите отношения и те са под половината от общия брой констатирани нарушения. Забелязва се и това, че работодателите обръщат все по-голямо внимание на безопасността на условията на труд, подчерта Петков.

За седемте месеца на година трудовите инспектори са съставили 101 акта и са издали 77 наказателни постановления. Те са работили по 184 сигнала, свързани с нарушения на трудовото законодателство. Средно по 4 сигнала месечно решава един инспектор. Най-често подаваните сигнали са за неизплатени трудови възнаграждения, посочи Борис Петков и допълни, че са зачестили сигналите, подавани от международни шофьори. За съжаление в повечето случаи става въпрос за нерегламентирани с договор въпроси, което прави трудно разрешаването на такива проблеми, подчерта той.

Прочетете също:

За 50-ти път в Плевен ще се проведе  лекоатлетическата щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“

Юбилейното 50-о издание на лекоатлетическа щафета и крос „Обиколка на Военноисторическите музеи“ ще се проведе ...