Акценти
Начало / Общество / Мъж от Брестовец с тежко заболяване се нуждае от спешна подкрепа

Мъж от Брестовец с тежко заболяване се нуждае от спешна подкрепа

50-годишен мъж с диагноза олигофрения повече от два месеца е останал без подкрепа, след като в края на месец май почива настойника му. Мъжът живее абсолютно сам в къща в село Брестовец и оцелява благодарение грижата на съседка, която го му носи храна по три пъти на ден. За възникналия социален казус съобщи днес пред медиите общинският съветник Светослав Доков, който живее в същото село.

По думите на Доков кметът на Брестовец веднага е информирал Община Плевен и Дирекция „Социално подпомагане” – Плевен за случая, тъй като мъжът няма роднина, който да се грижи за него и трябва да му бъде назначен настойник или да бъде настанен в дом за социални услуги. Вече два месеца този човек е без една стотинка, тъй като пенсията му се превежда по пощата в село Брестовец, но няма кой да я получи. Ако не е съседката му да се грижи за него, този човек умира”, заяви Доков.

Той е потърсил съдействие от юрист, който му е обяснил, че според действащото законодателство случаят трябва да се отнесе към Орган по настойничество и попечителство, който е кметът на общината или определено от него длъжностно лице. Според закона до назначаване на настойник или попечител, органът по настойничеството взема охранителни мерки за личността и имуществото на лицето. При нужда той може временно да наложи на определено лице да изпълнява временно настойнически или попечителски функции.

Според Доков обаче нямало реакция от отговорните общински служители. Той лично е разговарял със зам.-кмета Стефан Милев, който му обяснил, че до 20 дни мъжът ще бъде настанен в социално заведение в Айтос. Кой ще се грижи за този човек дотогава, като дори и пенсията му няма кой да получи, за да му вземе храна, се пита общинският съветник.

От директора на Регионалната дирекция „Социално подпомагане” – Светлана Георгиева, научихме, че до седмица мъжът ще бъде настанен в подходяща социална услуга в Айтос.

Казусът с мъжа в село Брестовец  показа колко голяма неяснота има в закона, коментира от своя страна зам.-кметът Стефан Милев. „Този случай показа колко неработещ е направен законът. Лесно е да бъде назначен настойник, когато нуждаещият се има живи роднини. Но когато такива няма и лицето е поставено под запрещение, кметът трябва да назначи за настойник лице, което работи в Общината. Настойничестото не се изразява само в грижа за имуществото на човека, поставен под запрещение, а да се грижи изцяло за него. Няма как общински служител да бъде задължен да стане настойник”, коментира Милев.

От Общината са информирали Прокуратурата за казуса. Към този момент те имат писмо от съда, с което са информирани, че в разстояние на около половин година и тримата найстойници на мъжа са починали и трябва да назначат нов настойник на мъжа. „Но нямаме писмо нито от кмета на Брестовец, нито от някой друг, че няма кой да се грижи за този човек”, подчерта Стефан Милев. Когато разбрали, че мъжът е останал без грижа, са се свързали с дирекция „Социално подпомагане”, откъдето са ги информирали, че вече е подадено заявление да бъде настанен в подходяща социална услуга. „След като бъде настанен там, настойник ще му стане директорът на социалната услуга, в която е назначен и той ще се разпорежда със имуществото му”, поясни Милев.

„Случаят в Брестовец е първият подобен, с който се сблъскваме в нашата община. Лошото е, че с подобни случаи ще се сблъскваме все по-често и е необходимо да се промени законодателството, за да се изясни как работят институциите при такива случаи.  Затова нашите представители в парламента трябва да повдигнат този сериозен въпрос”, призова зам.-кметът Стефан Милев.

Прочетете също:

Община Плевен подписа с МРРБ споразумения за финансиране на три инфраструктурни проекта

Кметът на Община Плевен д-р Валентин Христов подписа с Министерството на регионалното развитие и благоустройството ...