Акценти
Начало / Икономика / От „Пожарна безопасност” – Плевен предприеха мерки за обезопасяване на жътвената кампания

От „Пожарна безопасност” – Плевен предприеха мерки за обезопасяване на жътвената кампания

жито

Над 1 108 000 дка земеделски площи с житни култури са засети в област Плевен по данни на Областна дирекция „Земеделие“ – Плевен. Посевите са в етап на „восъчна зрялост“ и се считат за пожароопасни, предупреждават от Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” – Плевен. Във връзка със започналата през миналата седмица кампанията по прибиране на селскостопанската продукция от ОУ „Пожарна безопасност” са предприели превантивни мерки за опазване от пожари на реколтта.

Сформиран  е Щаб за ръководство и координация на службите за ПБЗН на територията на област Плевен, уведомяват от управлението. Всички, извършващи дейности в близост до масиви с есенници – Областно пътно управление, Електроснабдяване, поделения на МО, ВиК и др., Държавни горски стопанства – Плевен и Никопол, са получили писма с превантивни мерки за недопускане на пожари до приключване на жътвената кампания. С кметовете на населени места са организирани мероприятия за своевременното оповестяване и организиране действията на доброволните формирования и населението при пожар. За по-ефективен контрол ще се извършват съвместни патрулни проверки с  екипи на районните полицейски управления. На участниците, пряко ангажирани в прибирането на зърнено-житната реколта, се извършват инструктажи за пожаробезопасна работа, както и проверки на земеделската техниката, участваща в жътвената кампания. До настоящият момент, допусната за участие в кампанията техника е: зърнокомбайни – 189 и трактори, автомобили, сламопреси – 641.
ОУПБЗН – Плевен призовава стопаните на земеделски земи, физическите и юридически лица, имащи пряко и косвено отношение към жътвена кампания, към по – висока отговорност при изпълнение на дейности в близост или в житните масиви за недопускане възникването на пожари.

От пожарната апелират стриктно да се изпълняват пълната забрана за изгарянето на стърнища и слама, суха трева по слоговете, крайпътните ивици и други площи, с цел недопускане на пожари в и около масивите с есенници.

 

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...