Акценти
Начало / Избори / Местни избори 2019 / От АБВ ще сезират ЦИК за оказан натиск върху журналист от депутат кандидат за кмет

От АБВ ще сезират ЦИК за оказан натиск върху журналист от депутат кандидат за кмет

ПП АБВ ще внесе сигнал до ЦИК за депутат и кандидат за кмет от ВМРО, който е оказвал натиск срещу журналисти, за да не публикуват материал от разследване. Това заяви на пресконференция в Плевен председателят на АБВ Румен Петков. По думите му, поведението, което въпросното лице демонстрира в изтеклите записи на разследването, е фашизоидно и грубо погазва свободата на словото чрез методи, характерни за отдавна отминали времена.

„Питам. Първо: Средствата за масова информация, ще отразяват ли дейността на въпросния кандидат за кмет? Защото тук става въпрос за усещането ни за демокрация, за стремежа към свобода на словото и гарантирането на независимост на средствата за масова информация. Второ: Какво ще бъде отношението на другите кандидати за кметове в Община Плевен към случая? Те биха ли участвали в диспути и дебати с този кандидат за кмет? Защото, който участва в дебат с въпросния кандидат, той на практика ще легитимира неговото поведение. Трето: Какво е мнението за случилото се на ръководството на неговата партия – ВМРО? Такъв човек  може ли според тях да бъде народен представител и кандидат за кмет? Защото неговата представа, както е видно от журналистическите материали,  явно е до изборите да се мълчи – нищо, а след изборите да става каквото ще.  Пак казвам, че трябва да има ясен отговор и от ВМРО, и от ръководството на Народното събрание, такъв човек може ли да представлява народа. Ако от ВМРО не кажат нищо, това означава, че тези практики са тяхна политика. Ако той остане депутат и кандидат за кмет, това означава, че да се мачкат средствата за масова информация е въпрос на осъзната политика от господин Каракачанов и компания. Последният ми въпрос е към ГЕРБ: За тях такъв човек може ли да им бъде политически партньор? Считат ли от ГЕРБ, че е нормално да общуват с партия, която държи такъв човек за народен представител? Считат ли, че е нормално да се легитимира такова отношение към средствата за масова информация? Коректната постъпка в този случай е кандидатурата на този човек да бъде извадена“, заяви Румен Петков.

ПР материал

Прочетете също:

Любка Александрова печели трети мандат в Левски

Любка Александрова (БСП) остава кмет на община Левски и през следващите четири години. На балотажа ...